Αρχική Ταυτότητα ΟΒΙ Τέλη Υπηρεσίες Ειδήσεις Έντυπα Επικοινωνία  
Βρίσκεστε εδώ: Ειδήσεις
Αναζήτηση  
   Είσοδος
ΕυρεσιτεχνίεςΒιομηχανικά ΣχέδιαΤεχνολογική Πληροφόρηση
Εκδηλώσεις
 
 Fashioning the Law Coneference, 23.4.16, Maroussi Plaza

Στις 23.4.16 πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο “Fashioning the Law: Design – Protect – Trade – Mediate”, στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza, υπό την αιγίδα του OBΙ και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων νομικών, πνευματικών δημιουργών, εκπρόσωπων ελληνικών και διεθνών οίκων και εμπόρων.

Ο Δούκας Χατζηδούκας, ο Παναγιώτης Γκεζερλής (Convert Group), ο Μιχάλης Πιτσίκαλης (Trade Now), η Έλενα Πάκου (Life Full of Fashion), η Sara Balice και Giulia Zappaterra (DLA Piper Milan), ο Noam Shemtov (Queen Mary University of London) ήταν μερικοί μόνο από τους εξαίρετους ομιλητές του συνεδρίου. 

Ο κ. Ι. Καπλάνης, Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μόδα δεν είναι απλώς θέμα στυλιστικών επιλογών. Είναι μία βιομηχανία με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αγγλίας: κατά το έτος 2014 το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας εκτίμησε πως η βρετανική βιομηχανία μόδας αποφέρει 26 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία της χώρας. Το ποσό αυτό αφορά όχι μόνο την παραγωγή των ρούχων και την πώληση αυτών, αλλά επηρεάζει έμμεσα και άλλους κλάδους της οικονομίας όπως τον τουρισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics, η βιομηχανία της μόδας προσφέρει 797 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι δείκτες αυτοί αναδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου και αποδεικνύουν ότι η μόδα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, οι παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας πρέπει να γνωρίζουν τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
Ο κ. Καπλάνης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του ΟΟΣΑ και του EUIPO σύμφωνα με την οποία τα πλαστά και πειρατικά προϊόντα αντιστοιχούν έως το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου, ή έως 461 δισ. δολάρια, πλήττοντας σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα κρατικά ταμεία.
Τόνισε ακόμα, πως η καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία και την ανάπτυξη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του EPO και του EUIPO, στα αναπτυγμένα κράτη οι επιχειρήσεις σε βιομηχανίες εντάσεως Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) συνεισφέρουν κατά 35% στην εργασία, 39% στο ΑΕΠ και έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα κατά 41%. Στην Ελλάδα ωστόσο  υπολειπόμαστε αρκετά, και τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις τόσο σε πατέντες όσο και βιομηχανικά σχέδια έχουν πτωτική τάση. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες για τη στήριξη των βιομηχανιών εντάσεως διανοητικού κεφαλαίου στη χώρας μας, την προώθηση της εφευρετικότητας και της δημιουργικότητας, και την διασύνδεση τους με την οικονομική παραγωγή. Για το σκοπό αυτό ο ΟΒΙ διαθέτει και προσφέρει όλα τα βασικά και απαραίτητα «εργαλεία» διαχείρισης και αξιοποίησης της Βιομηχανικής αλλά και Διανοητικής Ιδιοκτησίας προκειμένου να υποστηρίξει τον ερευνητή, τον επιχειρηματία, το ευρύτερο κοινό στο έργο του. 
Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ είπε ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι αυτό της ανάπτυξης κουλτούρας για την σημασία της προστασίας της Διανοητικής/Βιομηχανικής ιδιοκτησίας, η οποία  μπορεί να συνεισφέρει στην εξέλιξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Για να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό, χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και για τον λόγο αυτό ο ΟΒΙ συνεχίζει, μέσα από την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις σαν την σημερινή, να αναπτύσσει συνεργασίες και με Φορείς ΜμΕ, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη νοοτροπίας Βιομηχανικής/ Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Από πλευράς ΟΒΙ μίλησαν επίσης ο κ. Κ. Αμπατζής, Διευθυντής Καταθέσεων & Χορηγήσεων Τίτλων ΟΒΙ και η κα Κ. Μαργέλλου, Διευθύντρια Νομικών Υποθέσεων ΟΒΙ.


 




Print
Ηλεκτρονική Πληρωμή ΤελώνΕθνικό Μητρώο ΤίτλωνΥπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ)
© OBI all rights reserved σχεδίαση και ανάπτυξη από PROFILE S.A.
Πιστοποιημένο ΣΔΠ κατά : EN ISO 9001:2015 και ΕΝ ISO 14001:2015