', '' ); */ ?>
22 Μαΐ
By: Rania Zacharopoulou 0

EUIPO-OBI Regional Seminar on Registered Community Designs”, 10 – 11 Ιουνίου 2019

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σε συνεργασία με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO) διοργανώνουν σεμινάριο υψηλού επιπέδου με θέμα EUIPO-OBI Regional Seminar on Registered Community Designs”, στις 10 και 11 Ιουνίου 2019, στο κτίριο του ΟΒΙ (Γ. Σταυρουλάκη 5, Παράδεισος Αμαρουσίου), αίθουσα «Γ. Κουμάντος».

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι να προσφέρει μια συνεργατική πλατφόρμα στους επαγγελματίες εκπροσώπους στην Ελλάδα (δικηγόρους, εκπροσώπους εταιριών, εκπροσώπους φορέων, κλπ), καθώς και το προσωπικό των Εθνικών Γραφείων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας, καθώς και των υποψήφιων και δυνητικά υποψήφιων άλλων χωρών.

Με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του Συστήματος Καταχωρημένου Κοινοτικού Σχεδίου (ΚΣΥ) και του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος για τα Βιομηχανικά Σχέδια, μέσω της γνώσης και της ανταλλαγής εμπειριών, στο Σεμινάριο θα παρουσιαστούν  τα οφέλη των διαδικτυακών εργαλείων αναζήτησης πληροφοριών «DesignView» και του «DesignClass», εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του δικτύου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPN).

Στο σεμινάριο θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις κοινές πρακτικές σε σχέδια και υποδείγματα προς όφελος των χρηστών, καθώς και τον τρόπο ερμηνείας της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Νομολογίας και τις συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ Σημάτων (Trademarks) και Κοινοτικών Βιομηχανικών Σχεδίων (RCDs).

Επιπλέον, η εκδήλωση θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τελευταίες τάσεις, όπως είναι η εκτύπωση 3D (3D printing), ενώ μέσω παρουσιάσεων και συζήτησης, οι εξειδικευμένοι ομιλητές του πάνελ θα ενημερώσουν σχετικά με την αναθεώρηση της προστασίας των Βιομηχανικών Σχεδίων στην Ευρώπη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η παρακολούθηση του Σεμιναρίου δεν έχει οικονομική επιβάρυνση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του EUIPO μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Επικοινωνίας του ΟΒΙ (κα Ρ. Ζαχαροπούλου, Τ: 210 6183541).

Read More
12 Μαΐ
By: Rania Zacharopoulou 0

Εκδήλωση στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΟΒΙ στο Thessaloniki Design Week

Ο ΟΒΙ, αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την προστασία των Design στην Ελλάδα, συμμετείχε  στο πρώτο Thessaloniki Design Week με τίτλο «Ανα-Δημιουργία / Re-Creation» που  πραγματοποιήθηκε 5 έως 12 Μαΐου 2019 στη Θεσσαλονίκη, με stand στο Περίπτερο 10 της ΔΕΘ και ενημερωτική εκδήλωση για το Design στις 8.5.19.

Την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προστασία των design: ο δρόμος για την αγορά» τίμησε με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, ενώ  καλωσόρισμα απηύθυναν ο  Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ και ο  Ομοτ. Καθ. Δρ. Αθανάσιος Καΐσης, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και τ. Πρόεδρος ΔΣ του ΟΒΙ.

Οι ομιλητές Κατερίνα Μαργέλλου, Αναπληρώτρια ΓΔ & Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης OBI, ο Γιώργος Γιαννικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος AEMOS Design+Engineering & Καθηγητής Ακτο Art And Design, ο Αλέξανδρος Διδασκάλου, ΓΔ & Συνιδρυτής του Ingenno Design (Berlin), ο Χάρης Τσιαμούλης, Δικηγόρος και ο Δημοσθένης Μπρούσαλης, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της Dasc Branding Athens, ανέπτυξαν διαφορετικές πτυχές του  Design συνδέοντας το βιομηχανικό σχεδιασμό με την επιχειρηματικότητα και αντάλλαξαν απόψεις με τους παριστάμενους.

Η πρωτοποριακή ιδέα που έχει γίνει θεσμός στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, σε πόλεις όπως το Μιλάνο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ, το Πεκίνο, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός με πανελλαδική και διεθνή αντανάκλαση. Στο παλισιο του Thessaloniki  Design Week, η αισθητική συνδιαλέγεται με τη δημιουργία, η δημιουργία με την παραγωγή.

Το Thessaloniki Design Week που απλώθηκε σε ολόκληρη την πόλη, συνδιοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την Πολιτιστική ΑΜΚΕ PHILARTIA, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Read More
07 Μαΐ
By: Rania Zacharopoulou 0

Γνωρίζετε πώς να προστατεύσετε το Βιομηχανικό σας Σχέδιο; (video)

Ενημερωθείτε για την προστασία του Βιομηχανικού Σχεδίου από το video που ετοιμάσαμε για εσάς σε συνεργασία με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO)

 

Read More
22 Απρ
By: Rania Zacharopoulou 0

26 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας: Reach for Gold: IP and Sports

Στις 26 Απριλίου κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε το ρόλο της διανοητικής ιδιοκτησίας στην ενθάρρυνση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας, καθώς και να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη.  Η εκστρατεία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με τίτλο Reach for Gold: IP and Sports, ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στον κόσμο του αθλητισμού. Διερευνά πώς η καινοτομία, η δημιουργικότητα και τα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας που ενθαρρύνουν και προστατεύουν τους αθλητές, στηρίζουν την ανάπτυξης του αθλητισμού και την απόλαυσή του από όλο τον κόσμο.

Ο κλάδος του αθλητισμού αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά δημιουργεί επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά στάδια ή τα δίκτυα μετάδοσης, απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ διασκεδάζει και ενημερώνει πολλούς περισσότερους.

Επιχειρηματικές σχέσεις που στηρίζονται σε δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας βοηθούν, επίσης, στην εξασφάλιση της οικονομικής αξίας των σπορ. Αυτό, με τη σειρά του, διεγείρει την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ενεργοποιώντας τις αθλητικές οργανώσεις να χρηματοδοτούν τα αθλητικά γεγονότα που προτιμούμε περισσότερο, παρέχοντας τα μέσα για να προωθηθούν οι αθλητικές δραστηριότητες εξαρχής.

Τη φετινή χρονιά εξετάζεται πώς οι αθλητικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζουν την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στον αθλητισμό, τα υλικά, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, ώστε να βοηθήσουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και οι φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο να μπορέσουν να απολαύουν τις επιδόσεις αγαπημένων τους αθλητών.

Η χώρα μας δε θα μπορούσε να λείπει από το προσκήνιο του Αθλητισμού, όπου Έλληνες εφευρέτες και σχεδιαστές επιδεικνύουν ευφάνταστες καινοτόμες ιδέες που αφορούν στο χώρο της άθλησης και των sports, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ακολουθούν: εφευρέσεις με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καθώς και αντίστοιχα βιομηχανικά σχέδια, προστατευμένα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στην Ελλάδα:

Read More
22 Απρ
By: Rania Zacharopoulou 0

Η Ακαδημία, το ΕΣυΒΙ και οι νέες ρυθμίσεις για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία στην Καθημερινή της Κυριακής

Δημοσίευμα της εφημερίδας η Καθημερινή της Κυριακής και της δημοσιογράφου Δήμητρας Μανιφάβα περιγράφει το τοπίο της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα σήμερα και καταγράφει τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία επισημαίνοντας τις καινοτομίες που περιλαμβάνονται στο Νόμο 4605/2019 αλλά και στο Προεδρικό Διάταγμα 31/2019, ΦΕΚ 56/Α/5-04-2019. Τις επιδράσεις από την ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας κλήθηκε να σχολιάσει ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης.

Δημοσίευμα Καθημερινής 

 

 

Read More
20 Απρ
By: Rania Zacharopoulou 0

Ο ΟΒΙ σε συνάντηση στην Κρήτη για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας

Μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τη βιομηχανία και τις εξαγωγές πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης, σε ημερίδα στο πλαίσιο του 2019 EU Industry Days, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα και τα μέτρα για την στήριξή της.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σ. Πιτσιόρλας. Την Αξιωματική Αντιπολίτευση εκπροσώπησε η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ και πρώην Υπουργός κα Ντ. Μπακογιάννη. Παρέμβαση με θέμα το Ευρωπαϊκό πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής απηύθυνε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γ. Μοσχόβης, ενώ στο πάνελ συμμετείχε ως ομιλητής και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Δρ. Ι. Καπλάνης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους των διοργανωτών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Α. Καλαμπόκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Α. Σαββάκης, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Read More
19 Απρ
By: Rania Zacharopoulou 0

Συνέντευξη Γενικού Διευθυντή ΟΒΙ στον ΣΚΑΪ Κρήτης για τα παραποιημένα προϊόντα

Συνέντευξη με κεντρικό θέμα την παραγωγή και διακίνηση παραποιημένων αγαθών έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ και τη δημοσιογράφο Ελένη Βακεθιανάκη με αφορμή την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος προϊόντων απομίμησης στην Κρήτη. Ο κ. Καπλάνης παρουσίασε τα αποτελέσματα κοινής μελέτης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) η οποία ποσοτικοποιεί το κόστος, το πεδίο εφαρμογής αλλά και το μέγεθος του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων προϊόντων και ανέλυσε τις επιδράσεις στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και κυρίως στην ελληνική οικονομία. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ελλάδα, η οποία θεωρείται χώρα – πύλη εισόδου παραποιημένων προϊόντων, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των ελληνικών αρχών έχει καταφέρει από την πρώτη πεντάδα εισροής παραποιημένων αγαθών στην κατάταξη σε επίπεδο ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, να βρίσκεται σήμερα σε θέση μετά την πρώτη δεκάδα.

Ο κ. Καπλάνης αναφέρθηκε επίσης στο νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΣυΒΙ) και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ μίλησε για τις πρώτες μέρες έναρξης λειτουργίας ηλεκτρονικής κατάθεσης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και βιομηχανικά σχέδια στον ΟΒΙ, αλλά και για τις υπηρεσίες που παρέχει το Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού στην Κρήτη που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Τη συνέντευξη του κ. Καπλάνη στον ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ μπορείτε να ακούσετε στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=KtXYQy9OyrU

Read More
15 Απρ
By: Rania Zacharopoulou 0

15 Απριλίου τέθηκε σε λειτουργία η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων

Ο ΟΒΙ, από την 15η Απριλίου 2019, θέτει στη διάθεση του κοινού και των συνεργατών του τη νέα εφαρμογή Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αιτήσεων.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα που αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων μερών και εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της Διοίκησης του Οργανισμού για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των σχέσεων με τον εφευρέτη.

Με το νέο σύστημα δεν αλλάζει τίποτε από τη νομοθεσία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία. Αλλάζει μόνον ο τρόπος κατάθεσης που θα γίνεται πλέον ΜΟΝΟΝ ηλεκτρονικά, μέσω του νέου συστήματος, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται ΜΟΝΟ με χρήση πιστωτικής κάρτας.

Το Σύστημα θα λειτουργεί και θα βρίσκεται στη διάθεσή σας εφόσον επιθυμείτε εγγραφή (άπαξ) με χρήση ηλεκτρονικής ή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής (ψηφιακής) υπογραφής από την Πέμπτη 11 Απριλίου, καθώς χρειάζονται 8 εργάσιμες ώρες για την έγκρισή της. Σε ότι αφορά στην είσοδό σας στο Σύστημα μέσω TAXISNET, δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Η έκδοση που είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή θα εξελίσσεται διαρκώς κι έτσι κάθε παρατήρησή σας θα είναι ευπρόσδεκτη, θα ληφθεί υπόψη και θα ενσωματωθεί στο νέο σύστημα άμεσα ή μεσοπρόθεσμα κατά περίπτωση.

Για οποιαδήποτε απορία ή για οποιαδήποτε δυσκολία χρήσης παρέχουμε τεχνική υποστήριξη από ειδικά εκπαιδευμένους συναδέλφους στον ΟΒΙ (Help Desk) στα τηλέφωνα  210 6183692-4 από 09:00 έως 16:00 καθημερινά.

Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε email στο help_desk@obi.gr και θα λάβετε απάντηση το αργότερο εντός δύο εργασίμων ωρών.

Σημειώστε ότι, αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι ευπρόσδεκτος στις εγκαταστάσεις του ΟΒΙ, στην  Κεντρική Διεύθυνση του Οργανισμού και σύντομα στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία μας. Εκεί, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού θα έχει τη δυνατότητα καταθέσει την αίτησή του με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα διατίθενται γι’ αυτή τη χρήση.

 

Read More
14 Απρ
By: Rania Zacharopoulou 0

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Τη δημιουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας – Hellenic Industrial Property Academy – προβλέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) υπ΄αριθμ. 31/2019, ΦΕΚ 56/Α/5-04-2019. Η Ακαδημία αναμένεται να συμβάλλει σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας, αρμοδιότητας του ΟΒΙ.

Μεταξύ των κύριων σκοπών της Ακαδημίας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorneys). Επιπλέον, ανάμεσα στους ιδρυτικούς σκοπούς της Ακαδημίας ορίζονται η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες με αντικείμενο το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αλλά και η συμβολή στην ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων των χρηστών του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Για την εκπλήρωση των σκοπών της, το ΠΔ προβλέπει ότι η Ακαδημία οργανώνει μαθήματα, συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, εκπαιδευτικές πλατφόρμες (workshops) καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε τεχνολογίες εκμάθησης εξ αποστάσεως (e-learning), παρέχοντας χώρο ανάπτυξης επαγγελματικών γνώσεων και ανταλλαγής ιδεών σχετικών με το δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Η Ακαδημία πρόκειται να λειτουργεί σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με διεθνείς οργανισμούς σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, μετέχοντας έτσι στο διεθνές γίγνεσθαι των θεσμών, οργανισμών και επαγγελματιών που δρουν στο πεδίο του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Για αναλυτικότερη ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στο ΠΔ 31_2019_ΦΕΚ 56 Α’ 5.04.2019.

Σύντομα θα ενημερωθείτε με περισσότερες πληροφορίες και από την ιστοσελίδα του ΟΒΙ  www.obi.gr.

Επικοινωνία μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου academy@obi.gr και στα τηλέφωνα 210-6183619-584-538.

 

 

 

Read More
13 Απρ
By: Rania Zacharopoulou 0

Δημοσιεύτηκε ο Nόμος υπ’ αριθμ. 4605 (ΦΕΚ Α’52, 1.4.19) που αφορά την Προστασία του Εμπορικού Απόρρητου, την Ηλεκτρονική Κατάθεση και άλλες διατάξεις για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία

Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως την 1η Απριλίου δημοσιεύθηκε ο Νόμος 6605/2019, με δέσμη διατάξεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας μέσα από τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και τη δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου για το συντονισμό των πολιτικών αυτών.

Νόμος 6605/1.4.2019, Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.6.2016) – Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις.

Πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, με σκοπό την αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της χώρας και ειδικότερους στόχους:

  1. Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας περί προστασίας του εμπορικού απορρήτου [άρθρο 1]
  2. Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για το συντονισμό των πολλαπλών φορέων της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα [άρθρο 2]
  3. Τροποποίηση του Ν.1733/1987 για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής κατάθεσης τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και τη διόρθωση αξιώσεων στις ευρεσιτεχνίες [άρθρο 3]
  4. Θεσμοθέτηση δημόσιας προσφοράς συμβατικών μη αποκλειστικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών και δημιουργία ενός δημοσίως προσβάσιμου μητρώου ανοικτών αδειών [άρθρο 4]
  5. Επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χορήγηση μη συμβατικών και υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας [άρθρα 5, 6 και 7]
  6. Καθιέρωση της δυνατότητας σύστασης κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας (technology pools) [άρθρο 8].

Ο ΟΒΙ θα ενημερώσει αναλυτικά τους χρήστες των υπηρεσιών του για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών όπου χρειάζεται.

 

Read More