', '' ); */ ?>
04 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Webinar 10.12.2020 με τίτλο «Building a Technology Transfer Office in an University: The case of TUM»

Το Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» πραγματοποιεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 17.00  διαδικτυακό (webinar) εκπαιδευτικό-ενημερωτικό εργαστήριο, με τίτλο «Building a Technology Transfer Office in an University: The case of TUM».

Για την παρακολούθηση του webinar απαιτείται η εγγραφή σας.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Webinar on Technology Transfer

Για την εγγραφή σας εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvMD3VyWAn-u72eU3Y_vDLWSyqF4s8nqxm_I3-kgg-UNJnog/viewform 

 

Read More
04 Δεκ
By: Vivi Makri 0

4.12.2020 –100 χρόνια από το πρώτο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα

100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2020, και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που προστατεύει τον εκσυγχρονισμό και τις καινοτόμες ιδέες, γιορτάζει την πρώτη αίτηση κατοχύρωσης για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στη χώρα μας.

Με τη συμπλήρωση 100 ετών (1920-2020), θυμόμαστε την πρώτη κατοχύρωση πατέντας στην Ελλάδα και την υπηρεσία εφαρμογής για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο του συστήματος προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αναφορικά με τις εφευρέσεις.

Το πρώτο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) φέρει τον τίτλο  «Χειροκίνητον πλυντήριον μηχάνημα», 4.12.1920 (Εφευρέτες: Ιωάννης Κ. Μίλτος, Μηχανικός κάτοικος Σικάγου Αμερικής και Κων/νος Σ. Κρίκος, Έμπορος, κάτοικος Αθηνών).

Στα πλούσια αρχεία που παρέλαβε ο ΟΒΙ όταν συστάθηκε το 1988, πήρε στα χέρια του μόνο μία σελίδα που αφορά σε αυτή την κατοχύρωση.

Με τη σκέψη ότι οι παγκόσμιες συνθήκες και συγκυρίες αλλάζουν δραματικά κάθε λεπτό που περνά, οι όροι φυσικής εγγύτητας εκμηδενίζονται και η μεταφορά αρχείων και δεδομένων ψηφιοποιείται, μπροστά σ’ αυτες τις προκλήσεις ο ΟΒΙ δε θα παρέμενε στάσιμος. Ο ΟΒΙ εκσυγχρονίζεται ταυτόχρονα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πιστεύει πως σημαντικό κεφάλαιο για την ενθάρρυνση της εφευρετικής κοινότητας είναι και η ίδια η γνώση για το σύστημα της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και η δημιουργία φιλικής νοοτροπίας και κουλτούρας.

Γι’ αυτό το σκοπό παρέχει όλες του τις υπηρεσίες πλέον ψηφιακά και αδιάλειπτα τροφοδοτεί το ενδιαφερόμενο κοινό του.

Από το 1920 έως σήμερα έχουν κατατεθεί κατά προσέγγιση 76.000 περίπου αιτήσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ). Σύγχρονα και ανταγωνιστικά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς  και τεχνολογίες αιχμής. Την τελευταία εικοσαετία (2000-2020) στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Οργανισμού τα δεδομένα φτάνουν συνολικά τις 13.100 αιτήσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.

Όραμά μας είναι να συμβάλλουμε στον καινοτομικό προσανατολισμό της χώρας μας, διότι κάθε εποχή καθορίζεται αφήνοντας το στίγμα της από τις εφευρέσεις της.

Επετειακή Έκδοση ΟΒΙ:

http://www.obi.gr/wp-content/uploads/2020/10/album_web.pdf

 

 

 

Read More
02 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Διαδικτυακή εκδήλωση CIP FORUM BERKELEY – Συμμετοχή ελληνικής ΜμΕ

Σας ενημερώνουμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις 7-11/12/2020, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση του CIP (Center for intellectual Property) στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια.

Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετέχει και το EPO, το οποίο έκανε πρόταση στον κ. Α.Τσουκαλή, ιδρυτή της ΜμΕ Micrel Medical Devices, ο οποίος έχει  καταθέσεις, τόσο στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) , όσο και στο EPO/WIPO, να συμμετέχει και συγκεκριμένα την 4η ημέρα/πάνελ 1, στις 10/12/2020.

Ο κ.Τσουκαλής έχει συνδράμει πολλές φορές  με ομιλίες σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του ΟΒΙ για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Η εταιρεία Micrel Medical Devices θα είναι η μόνη ΜμΕ που συμμετέχει από την Ελλάδα.

Δείτε το λεπτομερές Πρόγραμμα

Η ιστοσελίδα του Forum https://cipforum.org/

Read More
01 Δεκ
By: Rania Zacharopoulou 0

7o Τechnology Forum, 1.12.20

Ο ΟΒΙ, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει και εφέτος στο διαδικτυακό 7o Τechnology Forum, με ομιλία του κ. Ιωάννη Κατσογιάννη, Καθηγητή ΑΠΘ, Προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Μέλους του ΔΣ του ΟΒΙ.

Το Forum θα εστιάσει σε τεχνολογικούς τομείς όπως Big data, Internet of Things, Artificial Intelligence Security, Machine learning ή σε θεματικούς τομείς όπως Smartcities, Energy, Agrofood, Fintech, Healthcare, Manufacturing and Industrial software, Tourism.

Να σημειωθεί ότι το Forum συνδιοργανώνουν το ΑΠΘ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το ΕΚΕΤΑ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Helexpo), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η Ελληνική εταιρία επιστημόνων και επαγγελματιών Πληροφορικής και επικοινωνιών (ΕΠΥ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ (ΔΠ), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ), η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), το 3B ICT Network (3B-ICT), η Enterprise Greece (EG), το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) (ΥΜΑΘ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνέντευξη του Καθ. Ι. Κατσογιάννη

Read More
30 Νοέ
By: Rania Zacharopoulou 0

Νέα Ηλεκτρονική Κατάθεση Αίτησης Προστασίας Σχεδίων ή Υποδειγμάτων

Σας ενημερώνουμε ότι από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020 τίθεται σε λειτουργία η νέα υπηρεσία Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αίτησης Προστασίας Σχεδίων ή Υποδειγμάτων.

Η νέα αυτή υπηρεσία του ΟΒΙ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Περισσότερες πληροφορίες

Read More
30 Νοέ
By: Rania Zacharopoulou 0

BUILDING TECHNOLOGY TRANSFER AND ACCELERATION CAPACITY IN GREEK UNIVERSITIES AND RESEARCH CENTERS, 30.11.20

Το Uni.Fund και το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Building Technology Transfer and Acceleration Capacity in Greek Universities and Research Centers» τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και ώρα 17.00-18.45.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση μίας σειράς workshops που έχουν σχεδιαστεί από το Uni.Fund και το Ίδρυμα Ωνάση, τα οποία θα υλοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 με στόχο την ανάπτυξη της Μεταφοράς Τεχνολογίας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα.

Πρόγραμμα και εγγραφή

Read More
27 Νοέ
By: Rania Zacharopoulou 0

Καταθέσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και COVID-19, Α. Τριάντη, OBI

Καταθέσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και COVID-19 (Α. Τριάντη)

Αγγελική Τριάντη, Υπάλληλος Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήμα Ελέγχου & Προώθησης Καινοτομιών, Διεύθυνση Ελέγχου Τίτλων, ΟΒΙ

Read More
24 Νοέ
By: Vivi Makri 0

Ο ΟΒΙ στη «Βραδιά Ερευνητή 2020»

Ο ΟΒΙ και φέτος συμμετέχει στη «Βραδιά του Ερευνητή»

Όπως κάθε χρόνο, δε θα μπορούσε ο Οργανισμός να απουσιάζει από το καθιερωμένο ραντεβού της ακαδημαϊκής έρευνας και της καινοτομίας.

Τον ΟΒΙ θα εκπροσωπήσει με διαδικτυακό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής, κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για έβδομη συνεχή χρονιά και τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, διοργανώνει το πρωί της Παρασκευής 27ης Νοεμβρίου 2020 στο εμβληματικό Κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων την Εναρκτήρια Εκδήλωση της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων με φυσική παρουσία, η οποία θα μεταδοθεί μέσω live streaming. Η μετάδοση θα συνεχιστεί με την παρουσίαση των επιτευγμάτων των ερευνητικών ομάδων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων της Αθήνας, μέσω video, σε ενιαία πλατφόρμα live streaming με δυνατότητες περιήγησης.

Σας ενημερώνουμε πως η Εναρκτήρια τηλε-Εκδήλωση (8:15-9:15 το πρωί) καθώς και όλο το μαγνητοσκοπημένο υλικό των 200 video των συμμετοχών των Ερευνητικών Ομάδων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολείων, των συνεργαζόμενων φορέων και χορηγών, θα μεταδίδεται από το κανάλι της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ  από τις 8:15 το πρωί μέχρι 20:15 το βράδυ.

Με τη λήξη της ζωντανής ροής όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμο τόσο στο κανάλι www.youtube.com/ntuaren όσο και στην ιστοσελίδα www.ntua.gr/ntuaren για να είναι δυνατή η πρόσβαση από το ευρύ κοινό για ικανό χρονικό διάστημα.

Ειδικά η Εναρκτήρια τηλε-Εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά και από το site της ΕΡΤ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και ώρα 8:15-9:15, ενώ θα προβληθούν και αντιπροσωπευτικά video.

Μείνετε συντονισμένοι και συνδεθείτε το πρωί της Παρασκευής, 27.11.2020.

Πρόγραμμα Εναρκτήριας Τελετής

Πρόγραμμα Livestreaming

Read More
24 Νοέ
By: Vivi Makri 0

Μελέτη EUIPO για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων καταναλωτών

Ευρωπαίοι πολίτες και Διανοητική Ιδιοκτησία: Αντιλήψεις, ευαισθητοποίηση και συμπεριφορά

Πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες, όταν αγοράζουν online αγαθά;

Σέβονται τη δημιουργιότητα, την έρευνα, την καινοτομία;

Πότε θεωρούν ότι είναι θεμιτή η αγορά ενός παραποιημένου αγαθού και πόσοι πληρώνουν, πλέον, για αυθεντικό προϊόν, είτε στο διαδίκτυο είτε στο δρόμο;

Η νέα μελέτη του EUIPO καταδεικνύει πως λιγότεροι Ευρωπαίοι αγοράζουν πλέον προϊόντα αντιγραφής ή έχουν πρόσβαση σε υλικό πειρατείας και παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση για νόμιμα προϊόντα και περιεχόμενο επί πληρωμή

  • Η νέα μελέτη καταδεικνύει ότι το 10% των Ελλήνων πολιτών αναφέρουν ότι εν γνώσει τους αγόρασαν παραποιημένα  προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες
  • Το 6% των Ελλήνων πολιτών παραδέχονται ότι είχαν πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών τον τελευταίο χρόνο
  • Σε ολόκληρη την ΕΕ, περισσότεροι πλέον άνθρωποι δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή είναι λογική

Ποια η συνείδηση και η στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

Μόλις το 5% των Ευρωπαίων ισχυρίζεται ότι αγόρασε σκόπιμα παράνομα προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες, με μόλις το 8% να παραδέχεται ότι είχε αποκτήσει εσκεμμένη πρόσβαση σε online περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών κατά την ίδια περίοδο.

Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα της μελέτης που κυκλοφόρησε σήμερα (24.11.2020) από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Η μελέτη βασίστηκε σε ποσοτική έρευνα πεδίου με απαντήσεις 25.636 κατοίκων της ΕΕ, ηλικίας από 15 ετών και άνω, η οποία αφορούσε τη στάση και τη συμπεριφορά τους σχετικά με την αντίληψή τους για τη διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ).

Στην Ελλάδα:

  • Στην Ελλάδα, το 10% ισχυρίζεται ότι αγόρασε σκόπιμα προϊόντα απομίμησης/αντιγραφής κατά τους τελευταίους 12 μήνες, που φανερώνει μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το EUIPO το 2017.
  • Το 6% των Ελλήνων πολιτών που ερωτήθηκαν παραδέχθηκαν ότι είχαν πρόσβαση σε περιεχόμενο από παράνομες διαδικτυακές πηγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σημαντική η συγκεκριμένη μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία μελέτη του 2017 (12%).
  • Ταυτόχρονα, 22% των Ελλήνων θεωρεί, μάλιστα, θεμιτή την αγορά παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο εάν προορίζεται αποκλειστικά για προσωπική χρήση ( ήταν 34% το 2017).

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, το 42% (ήταν μόλις 25% το 2017) των Ευρωπαίων έχουν πληρώσει για την πρόσβαση, τη λήψη ή τη ροή περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από εταιρία που προσφέρει νόμιμές υπηρεσίες τους τελευταίους 12 μήνες, δείχνοντας μία αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων από το 2017.

Στην Ελλάδα, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν πληρώσει για νόμιμο περιεχόμενο κατά το τελευταίο έτος, αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων από το 2017. Σε χώρες όμως όπως είναι η Φινλανδία, η Δανία, η Ισπανία και η Πολωνία, σχεδόν το ½ των πολιτών αγοράζει μόνο νόμιμο περιεχόμενο από το διαδίκτυο.

Συνολικά, τα 3/4 των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν αναφέρουν ότι η ποιότητα του νόμιμου ψηφιακού περιεχομένου έχει βελτιωθεί, με το 89% να δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει καλύτερη πρόσβαση στο νόμιμο περιεχόμενο εάν η τιμή ήταν λογική.

Η έρευνα έδειξε ότι το 80% των Ευρωπαίων είχαν γενικά καλή κατανόηση των πτυχών της διανοητικής ιδιοκτησίας, οι περισσότεροι δηλαδή είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν παραποιημένα αγαθά ή να κατεβάσουν παράνομα ψηφιακό υλικό.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της συμπεριφοράς των καταναλωτών και του φαινομένου της αντιγραφής/πειρατείας – το 30% των Ευρωπαίων που είχαν σκόπιμα πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο αγόρασαν επίσης και προϊόντα αντιγραφής εκτός διαδικτύου.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν, επίσης, πως αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή στις αγορές τους εάν ένα προϊόν που είχαν προμηθευτεί ήταν πρωτότυπο, αυθεντικό ή όχι.

Όσο για τους νεότερους, είναι πιο πιθανό να παραδεχθούν ότι έχουν αγοράσει πλαστά/παραποιημένα προϊόντα ή ότι έχουν πρόσβαση σε πειρατικό διαδικτυακό περιεχόμενο. Το 10% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών παραδέχθηκαν ότι αγόρασαν εν γνώσει τους παραποιημένα/πλαστά προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 23% δήλωσαν ότι είχαν αποκτήσει πρόσβαση και σκόπιμα είχαν κατεβάσει ή μεταδώσει περιεχόμενο από παράνομες πηγές.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, δήλωσε:

«Η τελευταία μας μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησία, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να την παραβιάζουν, με τους Ευρωπαίους να έχουν πλέον διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι από τη διανοητική, η πνευματική ιδιοκτησία στηρίζει τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς από όσο μπορούσαν πριν από τρία χρόνια. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και καταδεικνύει τη σημασία της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αξία της ΔΙ σε επίπεδο πολιτών».

Περισσότερες πληροφορίες:

Το EUIPO δημοσίευσε τη σειρά μελετών για την «Αντίληψη της Διανοητικής Ιδιοκτησίας» για πρώτη φορά το 2013, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2017.

Αυτή η σειρά μελετών αποτελούν την πρώτη πανευρωπαϊκή αξιολόγηση της αντίληψη που έχουν οι πολίτες για τη ΔΙ και βασίζονται σε πανευρωπαϊκή έρευνα που επικεντρώνεται στη στάση και τη γνώση που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των συμπεριφορών που σχετίζονται με την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (όταν πχ. κατασκευάζουν, αγοράζουν, πωλούν παραποιημένα αγαθά).

  • Η έρευνα του 2020 διήρκησε από 1/6/2020 έως και 6/7/2020, στην ΕΕ των 27
  • Ερωτήθηκαν 25.636 κάτοικοι της ΕΕ ηλικίας από 15 ετών και άνω.
  • Στην Ελλάδα ερωτήθηκαν 1.003 άτομα (τυχαίο δείγμα, με γονεϊκή άδεια για νέους από 15 έως 18 ετών).
  • Το Youth Scoreboard και η έρευνα IP Perception survey, οι οποίες πραγματοποιούνται από το EUIPO, παραμένουν οι μόνες έρευνες πανευρωπαϊκής εμβέλειας σχετικά με την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτες για τη Διανοητική Ιδιοκτησία.

Συνημμένα:

 

Read More
20 Νοέ