', '' ); */ ?>
24 Ιαν
By: Vivi Makri 0

Διαδικτυακή Ημερίδα ενημέρωσης για διεθνές Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στη Βιομηχανική & Διανοητική Ιδιοκτησία


Διεθνές Πρόγραμμα αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης Pan European Seal

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιό Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμμετέχει από τον Φεβρουάριο 2021 στο Πρόγραμμα Pan European Seal, το οποίο επιτρέπει σε φοιτητές να διενεργήσουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση ενός έτους στον EPO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, με έδρα το Μόναχο) ή στον EUIPO (Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Αλικάντε) από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής που διαχειρίζεται το Πρόγραμμα, Αναπλ. Καθηγητής Χημείας του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ & Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) Ιωάννης Κατσογιάννης, καλεί τους ενδιαφερόμενους φοιτητές να παρακολουθήσουν εξειδικευμένη διαδικτυακή Ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 στις 17:00.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η παρουσίαση του εκπαιδευτικού Προγράμματος Pan European Seal καθώς και η παροχή περαιτέρω πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους, όπως είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η καταληκτική ημερομηνία αποστολής απαραίτητων εγγράφων, κ.α.

Πρόγραμμα Ημερίδας

17:00 Εισαγωγή – Παρουσίαση της επιτροπής διαχείρισης του προγράμματος Pan European Seal

17:10: To Πρόγραμμα Pan European Seal – Καθ. Ιωάννης Κατσογιάννης

17:20: Ο ρόλος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στην αξιοποίηση της Έρευνας του ΑΠΘ –Βύρων Χρυσοβέργης

17:30: Περιφερειακό Γραφείο Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στη Θεσσαλονίκη –Γιώργος Ασημόπουλος

17:35: Ερωτήσεις – Συζήτηση

Link σύνδεσης: https://authgr.zoom.us/j/98700301542

Πρόσκληση_Ανακοίνωση PanEuropeanSeal 2022

Αίτηση PanEuropeanSeal 2022

Read More
19 Ιαν
By: Vivi Makri 0

Συμμετοχή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ημερίδα της Ομάδας Mind The Minds, 22.01.2022

Ο ΟΒΙ συμμετέχει στην Ημερίδα της Ομάδας Mind the Minds, το Σάββατο 22.01.2022, 09:00-19:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Η Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονοι Έλληνες Εφευρέτες: Στρέφοντας το βλέμμα στην Ελλάδα που καινοτομεί», πραγματοποιείται με στόχο τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με 10 σύγχρονους Έλληνες εφευρέτες και 5 ειδήμονες από την αγορά της κατοχύρωσης εφευρέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες ευρεσιτέχνες, τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω διαδικτύου, με έδρα την Ελλάδα και το εξωτερικό, των οποίων το έργο έχει διεθνή αναγνώριση. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πληροφόρηση από ομιλίες νομικών, ακαδημαϊκών, όπως και από νεαρούς εφευρέτες οι οποίοι βρίσκονται σε πιο πρώιμα στάδια εξέλιξης, αλλά και ανθρώπων της επιχειρηματικής αγοράς.
Τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) θα εκπροσωπήσει η κυρία Αικατερίνη Μαργέλλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια & Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης στον ΟΒΙ. Η ομιλία, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης για τις υπηρεσίες υποστήριξης των εφευρετών που προσφέρει ο Οργανισμός.
Ποια είναι η Ομάδα:
Η ομάδα Mind The Minds δημιουργήθηκε με στόχο τη σύνδεση της εφευρετικότητας του ανήσυχου μυαλού με την επιχειρηματικότητα.
Σελίδα του event:
Read More
19 Ιαν
By: Vivi Makri 0

Είσοδος Κοινού στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)

Σας ενημερώνουμε πως η είσοδος στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Γιάννη Σταυρουλάκη 5, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, πραγματοποιείται ως εξής:

Το Κοινό θα μπορεί να εισέρχεται στο κτίριο του Οργανισμού, κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να προσκομίζουν εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test 24 ωρών).

Ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πραγματοποιείται από τον φύλακα βάρδιας που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου.

Η απόφαση αυτή ισχύει για το διάστημα που η νομοθεσία ορίζει για τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας.

 

 

 

Read More
10 Ιαν
By: Vivi Makri 0

Νέα χρηματοδότηση από το Ταμείο SME Fund- Αιτήσεις από 10.01.22 έως 16.12.22

Σας ενημερώνουμε πως από σήμερα 10 Ιανουαρίου 2022 έως και 16 Δεκεμβρίου 2022, το Ταμείο SME Fund αναμένει τις αιτήσεις όσων επιθυμούν  να χρηματοδοτηθούν με νέους, βελτιωμένους όρους συμμετοχής, με σημαντικότερη βελτίωση αυτή της αύξησης του ποσοστού επιστροφής των βασικών τελών από 50% σε 75%.

Η οικονομική στήριξη που κατά την διάρκεια του 2021, πρώτου έτους λειτουργίας του Ταμείου, κάλυπτε μόνο τις αιτήσεις Σχεδίων & Υποδειγμάτων και Εμπορικών Σημάτων, θα συμπεριλάβει πλέον και τέλη Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) με επιστροφή 50%.

Για όλες τις λεπτομέρειες, εδώ:  https://euipo.europa.eu/ohimportal/el/online-services/sme-fund

 

Read More
Website banner_EL_Greek 01 1 10 Ιαν
By: Vivi Makri 0

467 Ελλληνικές ΜμΕ ωφελήθηκαν από τη χρήση του Ταμείου SME Fund το 2021

Ideas Powered for Business SME Fund του EUIPO – 467  Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από την χρήση του Ταμείου το 2021

Στη γενική αποτίμηση του Ταμείου Ideas Powered for Business SME Fund για το 2021 του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), μόνο θετικά παρουσιάζονται τα στοιχεία της ενίσχυσης που έλαβαν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)  από την χρήση του. Το Ταμείο, ύψους επιχορήγησης τα 20 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2021, προβλέπει την παροχή κουπονιών διανοητικής ιδιοκτησίας (το όφελος προσφέρεται με τη μορφή επιστροφής εξόδων) σε ΜμΕ που έχουν την έδρα τους στα 27 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στόχο να τις βοηθήσει να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους σε θέματα ΔΙ, να τις ενθαρρύνει να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους σε εθνικό, περιφερειακό ή κοινοτικό επίπεδο και να αντλήσουν οικονομικό όφελος από την προστασία τους.

Πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατανόησαν πως η Διανοητική Ιδιοκτησία μπορεί να τους βοηθήσει να μεταφράσουν τις ιδέες τους σε προϊόντα και πως οι τίτλοι προστασίας των διάφορων επινοημάτων τους μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο, όχι μόνο επιβίωσης, αλλά επίσης  ανταγωνισμού και ανάπτυξης.

Το οικονομικό όφελος που είχαν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσα στο 2021, αποτυπώνεται ως εξής:

 • Συνολικά ωφελήθηκαν 467 ελληνικές ΜμΕ (μεσαία, μικρή, micro), με επιστροφή του 50% των βασικών Τελών κατάθεσης του τίτλου τους (βιομηχανικό σχέδιο και εμπορικό σήμα).
 • Το Ταμείο έτυχε της προτίμησης και ωφέλησε οικονομικά τις πολύ μικρές ΜμΕ.
 • Η σειρά προτίμησης των τίτλων ήταν 1ο το Κοινοτικό Σήμα, 2ο το Εθνικό Σήμα, 3ο το Κοινοτικό Σχέδιο και 4ο το Εθνικό Σχέδιο.
 • Οι μεσαίες επιχειρήσεις (10) προτίμησαν  το Κοινοτικό Σήμα (13 αιτήσεις) κυρίως και δευτερευόντως το Κοινοτικό Σχέδιο (4 αιτήσεις).
 • Οι μικρές επιχειρήσεις (91) προτίμησαν επίσης το Κοινοτικό σήμα (125 αιτήσεις), το Εθνικό Σήμα (32 αιτήσεις) και λιγότερο το Κοινοτικό Σχέδιο (12 αιτήσεις) και το Εθνικό Σχέδιο (5 αιτήσεις).
 • Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (366), προτίμησαν πρωτίστως το Κοινοτικό Σήμα (372 αιτήσεις) και το Εθνικό Σήμα (177 αιτήσεις) και δευτερευόντως το Κοινοτικό Σχέδιο (52 αιτήσεις) και το Εθνικό σχέδιο (38 αιτήσεις).

Για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, που κατά την διάρκεια του 2021 διαχειριζόταν μόνο τα Βιομηχανικά Σχέδια (στο πλαίσιο του Προγράμματος), έχουν κατατεθεί 43 εθνικές  και 68 κοινοτικές αιτήσεις που εντάχτηκαν στο Ταμείο. Σας ενημερώνουμε πως για το τρέχον έτος (2022), το Ταμείο έχει βελτιώσει τους όρους συμμετοχής, με σημαντικότερη βελτίωση αυτή της αύξησης του ποσοστού επιστροφής των βασικών τελών από 50% σε 75%. Η οικονομική στήριξη που κατά την διάρκεια του 2021, πρώτου έτους λειτουργίας του Ταμείου, κάλυπτε μόνο τις αιτήσεις Σχεδίων & Υποδειγμάτων και Εμπορικών Σημάτων, θα συμπεριλάβει πλέον και τέλη Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας με επιστροφή 50%, γεγονός που αναμένεται να παρακινήσει τις ΜμΕ για μεγαλύτερη αξιοποίηση της παροχής του Ταμείου.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα εθνικά και περιφερειακά γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, σε εθνικό, περιφερειακό και κοινοτικό επίπεδο μέσω του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Στην Ελλάδα, υλοποιείται από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://euipo.europa.eu/ohimportal/el/online-services/sme-fund

Read More
24 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Ευχές από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)

Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Διευθυντής, το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας,
Σας εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Πολλές ευχές από όλους για ευλογημένα Χριστούγεννα και μια υγιή, τυχερή νέα χρονιά!
Read More
24 Δεκ
By: Vivi Makri 0

WIPO: International Patent Drafting Training Program για σύνταξη ΔΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα κράτη-μέλη του να ενισχύσουν το σύνολο δεξιοτήτων τους για τη σύνταξη αιτήσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ), έχει αναπτύξει το International Patent Drafting Training Program (Διεθνές Πρόγραμμα Κατάρτισης για τη Σύνταξη Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας).

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μια πρακτική, ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσπάθεια, με έμφαση στο να προσφέρει καθοδήγηση από κορυφαίους διεθνείς ειδικούς στη σύνταξης αιτήσεων ΔΕ.

Το Πρόγραμμα θα δεχθεί 40 υποψηφίους και η εγγραφή είναι πλέον διαθέσιμη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες παρακαλούνται να εγγραφούν μέσω του συνδέσμου: https://welc.wipo.int/ipdtp/

Συνημμένο θα βρείτε το τελευταίο φυλλάδιο του Προγράμματος, το οποίο σας μεταφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή, την επιλεξιμότητα και άλλες πτυχές του Προγράμματος.

Patent-Drafting-Program-WIPO

Read More
16 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Ο WIPO ανακοινώνει την έναρξη Global Awards για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)-Αιτήσεις έως 14.03.2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη ενός νέου Προγράμματος Global Awards ( www.wipo.int/global-awards ) με στόχο την αναγνώριση εξαιρετικών επιχειρήσεων και ατόμων που χρησιμοποιούν τη Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) και έχουν σκοπό τον θετικό αντίκτυπο τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους, όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρώτος γύρος των Βραβείων θα αναγνωρίσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με τους νικητές να ανακοινώνονται τον προσεχή Ιούλιο 2022.

Οι ΜμΕ αποτελούν τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό τομέα σε πολλές χώρες. Ένας ζωντανός και καινοτόμος τομέας αυτών, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και συνολικά την εθνική ανάπτυξη κάθε χώρας.

Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση από κράτος-μέλος του WIPO μπορεί να υποβάλει αίτηση για το Βραβείο έως τις 14 Μαρτίου 2022, μετά την οποία μια ανεξάρτητη ομάδα επιφανών ατόμων θα επιλέξει 5 νικητές.

Τα κριτήρια της Επιτροπής που θα επιλέξει (Jury), περιλαμβάνουν την επιτυχή εμπορευματοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και την εξέταση της περιφερειακής, καθώς και άλλης ποικιλομορφίας.

Αυτή η νέα προσπάθεια αποτελεί έκφραση του Medium Term Strategic Plan του WIPO, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η Καινοτομία και η Δημιουργικότητα, αν υποστηρίζεται από τη Διανοητική Ιδιοκτησία,  οφείλει να είναι για το καλό όλων μας.

Η πρώτη ομάδα νικητών θα προσκληθεί στον WIPO για να παραλάβει τα Βραβεία της κατά τη διάρκεια των Συνελεύσεων  στις 15-22 Ιουλίου 2022.

Άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι γυναίκες και η νεολαία, θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, με αντίστοιχες προκηρύξεις Βραβείων.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε στείλετε email: Global.Awards@wipo.int

Read More
15 Δεκ
By: Rania Zacharopoulou 0

Επανεκλογή Αικατερίνης Μαργέλλου στην Επιτροπή των Τμημάτων Προσφυγών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δ.Ε.

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ του ΕΓΔΕ κατά τη συνεδρίασή του  στις 14 & 15 Δεκεμβρίου 2021, επανεξέλεξε, μετά από εκλογική διαδικασία, την κα Αικατερίνη Μαργέλλου,  Αναπλ. Γενική Διευθύντρια του ΟΒΙ, ως κύριο μέλος της Επιτροπής των Τμημάτων Προσφυγών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δ.Ε. (Boards of Appeal Committee of the European Patent Organization-BoAC) για την επόμενη τριετία (2022-2025).

 

Read More
13 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Street Event του ΟΒΙ στο πλαίσιο του Προγράμματος Authenticities, «Θεσσαλονίκη Πόλη Αυθεντική»,18.12.2021

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Authenticities «Θεσσαλονίκη, Πόλη Αυθεντική», θα βρίσκεται ξανά στην πόλη, διοργανώνοντας άλλο ένα ξεχωριστό Street Event στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.
Αυτή τη φορά σας περιμένουμε όλους το μεσημέρι του Σαββάτου, 18.12.21, στις 12:00!
Ο παραγωγός Dj Γιάννης Τσιμίνας, θα κρατήσει μουσικά χαρούμενους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης με ένα playlist Christmas and Groovy tunes! Όσο εσείς θα απολαμβάνετε τη βόλτα σας στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το stand με τους συνεργάτες του Οργανισμού, που θα σας υποδέχονται όλους όσοι επιθυμείτε να ενημερωθείτε για το Authenticity event:
 • Γιατί δεν πρέπει να αγοράζουμε παραποιημένα αγαθά;
 • Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο εάν δεν προμηθευόμαστε αποκλειστικά αυθεντικά προϊόντα, πχ. φάρμακα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, gadjets, γυαλιά ηλίου, κ.λπ;
 • Πόσες θέσεις εργασίας χάνονται άραγε;
 • Πώς προστατεύουμε τις ιδέες μας, τις δημιουργίες μας;
 • Υπάρχουν online shops που παραπλανούν την αγοραστική μας διάθεση;
 • Πόσο κακό κάνει η πειρατεία στους δημιουργούς; Κάνοντας παράνομο stareaming ήχου, ταινιών, podcasts, μουσικής, κ.λπ., δεν αδικούμε όσους αληθινά έχουν εργαστεί και επιθυμούν να φέρουν καινοτόμα προϊόντα στην αγορά;
Ο Οργανισμός συνεχίζει τη συνεργασία του με σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Σάββατο 18.12.2021 12:00-14:00
Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας
Θεσσαλονίκη
Read More