', '' ); */ ?>
02 Ιούλ
By: Vivi Makri 0

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από EUIPO: Παροχή δωρεάν νομικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)

Η κρίση της πανδημίας Covid_19 είχε σοβαρές επιπτώσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας με μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ο EUIPO θέλοντας να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που έχουν προκύψει, δημιούργησε ένα Πρόγραμμα δωρεάν παροχής νομικών συμβουλών.

Στον κόμβο «EUIPO COVID-19 pro bono hub» θα φιλοξενηθούν τα ονόματα νομικών εταιρειών, δικηγόρων και άλλων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν (pro bono) εξατομικευμένες νομικές υπηρεσίες Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) -όπως εκπροσωπήσεις και παροχή συμβουλών-, σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου περιόδου.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσία που θα προσφερθούν επικεντρώνεται στις άμεσες ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν τις νομικές συμβουλές που σχετίζονται με τη Διανοητική Ιδιοκτησία που χρειάζονται για να προστατεύσουν αλλά και να μεγιστοποιήσουν τα δικαιώματά τους, καθώς και την κατάλληλη επαγγελματική εκπροσώπηση για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων όταν τα ίδια αμφισβητούνται.

Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να λάβουν πρακτικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης νομικών θεμάτων που προκύπτουν και θα τους βοηθήσει να εστιάσουν εκ νέου την προσοχή τους στην υπέρβαση των ανταγωνιστικών και οικονομικών προκλήσεων που προκαλούνται από την πανδημία.

Δείτε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και δηλώστε τη συμμετοχή σας στο ακόλουθο link: https://euipo.europa.eu/ohimportal/el/online-services/pro-bono-provider

Για να κατεβάσετε την Πρόσκληση EUIPO: Προκήρυξη_EUIPO

Read More
02 Ιούλ
By: Rania Zacharopoulou 0

Διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα «Shaping tomorrow: 3D printing and its impact on IP», 13-16.7.20

To Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) φιλοξενούν από κοινού 13-16 Ιουλίου 2020 ένα διαδικτυακό συνέδριο  με θέμα «Shaping tomorrow: 3D printing and its impact on IP»,  για μία από τις πιο δυναμικές τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης: την κατασκευή πρόσθετων (additive manufacturing – AM).  Αυτή η γρήγορα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, που συχνά αναφέρεται ως εκτύπωση 3D, αναδιαμορφώνει την παραδοσιακή κατασκευή.

Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να κατασκευάζουμε προϊόντα που προηγουμένως ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν: προσθετικά, τεχνητοί κοραλλιογενείς ύφαλοι, εξαρτήματα αεροσκαφών και ακόμη και τρισδιάστατα σπίτια. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να προσαρμοστούν, να μειωθεί το κόστος διαχείρισης και να επιταχυνθούν οι κύκλοι κατασκευής. Η εκτύπωση 3D είναι παντού και χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς όπως η μόδα, η ιατρική, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροδιαστημική. Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες, αλλά ποιες προκλήσεις θέτει, ιδίως όσον αφορά τη Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ); Είναι το σύστημα IP έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις;

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, εξειδικευμένοι ομιλητές  θα μοιραστούν την εμπειρία τους και τις προοπτικές που διαβλέπουν σε μία ζωντανή και συναρπαστική εκδήλωση για τις ΜΜΕ, τους ερευνητές, τους επαγγελματίες της IP, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή: https://www.epo.org/news-events/events/conferences/3d-printing.html

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων επιμερίζεται σε τέσσερις ημέρες, με πολλές σύντομες διαδικτυακές συνεδρίες κάθε μέρα. Η εκδήλωση είναι δωρεάν και μπορείτε να επιλέξετε να παρακολουθήσετε μία, μερικές ή και όλες τις συνεδρίες.

 

Read More
29 Ιούν
By: Vivi Makri 0

Άρθρο Αναπλ. Γενικής Διευθύντριας ΟΒΙ Κ. Μαργέλλου στο νέο περιοδικό The Lawyer-The Business Magazine

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού LAWYER | The Business Magazine, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης του ΟΒΙ κυρία Κατερίνα Μαργέλλου, αναφέρεται με άρθρο της στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2016/943 σχετικά με την προστασία των εμπορικών απορρήτων στην Ελλάδα.

Άρθρο_ΚΜαργέλλου

Το πρώτο τεύχος σε ψηφιακή μορφή στο ακόλουθο link: https://issuu.com/boussiascommunications/docs/lawyer_01_e-mag_comp?fr=sZjFkNTM2NDE0 

 

 

Read More
20 Ιούν
By: Rania Zacharopoulou 0

Ο ΟΒΙ είναι ανοιχτός για το κοινό

Σας ενημερώνουμε ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας δέχεται και πάλι κοινό, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19.

 

Read More
17 Ιούν
By: Rania Zacharopoulou 0

Διαδικτυακό Σεμινάριο για τις Υπηρεσίες και Δράσεις του WIPO, 25.6.2020

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και ώρα 9.00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό Σεμινάριο με αντικείμενο τις Υπηρεσίες και τις Δράσεις του WIPO.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, εξειδικευμένοι ομιλητές του WIPO θα ενημερώσουν για τις  υπηρεσίες κατάθεσης που παρέχει ο Οργανισμός.

Η γλώσσα του σεμιναρίου είναι τα Αγγλικά και το σεμινάριο προσφέρεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν κάνοντας εγγραφή στη διεύθυνση: https://attendee.gotowebinar.com/register/1536728435881507088

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του WIPO.

 

Read More
10 Ιούν
By: Vivi Makri 0

Μελέτες από EUIPO/EUROPOL: Status Report 2020 σχετικά με την παραβίαση των ΔΔΙ & Μελέτη για την πολυεγκληματικότητα λόγω τους φαινομένου της αντιγραφής/παραποίησης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αντιγραφής, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) κυκλοφόρησε σήμερα, 10.06.2020, δύο σημαντικές Μελέτες.

Η πρώτη, από τον EUIPO, με τίτλο «2020 Status Report on IPR Infringement : Why IP Rights are important, IPR infringement and the fight against counterfeiting and piracy», αφορά στην παραβίαση των Δικαιωμάτων ΔΙ, σε πολλούς οικονομικούς κλάδους στην ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει και αντικατοπτρίζει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία έως το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σε αυτή, περιλαμβάνονται επίσης, η πρώτη έκθεση σχετικά με την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, καθώς και νέες πληροφορίες που αφορούν στους τρόπους με τους οποίους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) χρησιμοποιούν τη Διανοητική Ιδιοκτησία.

Βρείτε συνημμένα τη Μελέτη, την περίληψή της, δελτίο Τύπου, καθώς κι ένα infographic:

2020_Status_Report_on_IPR_infringement_EN

2020_Status_Report_περίληψη_GR

2020_Status_Report_on_IPR_infringement_ΔΤ_GR Infographic_GR

Infographic_GR

Η δεύτερη, πολύ ενδιαφέρουσα Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον EUIPO σε συνεργασία με τη EUROPOL,  με τίτλο «IP Crime and its link to other serious crimes – Focus Poly-Criminality», παρουσιάζει στοιχεία πολυεγκληματικότητας που προκύπτουν από το φαινόμενο της αντιγραφής/παραποίησης σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Βρείτε συνημμένα τη Μελέτη, καθώς και περίληψή της:

2020_IP_crime_and_its_link_to_other_serious_crimes_Full

2020_EUROPOL_EUIPO_Ex_Summ_Polycriminality_EL

 

 

 

Read More
08 Ιούν
By: Vivi Makri 0

Φοροαπαλλαγές για Εφευρέτες-Κίνητρα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Στήριξη των Επιχειρήσεων και των Εφευρετών με φορολογικά κίνητρα

Ο ΟΒΙ, αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την προστασία των εφευρέσεων και των βιομηχανικών σχεδίων, προχώρησε στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, με το Νόμο 4172/13, άρθρο  71Α, τα κέρδη μιας επιχείρησης από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε Ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για 3 συνεχόμενες χρήσεις.

Πότε ο εφευρέτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να επωφεληθεί της φοροαπαλλαγής που φέρνει ο Νόμος 4172/13, άρθρο  71Α;

Όταν είναι δικαιούχος διεθνώς αναγνωρισμένης ευρεσιτεχνίας. Αφορά δικαιούχους Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (ΕΔΕ) που έχει καταχωρηθεί στην Ελλάδα ή έχει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον ΟΒΙ και σε ένα ακόμα Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης ΔΕ ή Μέλος του ΟΟΣΑ.

Το Δίπλωμα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα χρήσης για την οποία ζητείται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

Επιχειρήσεις νέες και προϋπάρχουσες στο άυλο κεφάλαιο των οποίων περιλαμβάνεται διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία, μπορούν επίσης να επωφεληθούν της φοροαπαλλαγής.

Ποια είναι τα βήματα προκειμένου οι δικαιούχοι να υπαχθούν στο άρθρο 71Α  του Ν. 4172/13  και να επωφεληθούν της φοροαπαλλαγής;

  • Υποβολή αίτησης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ)
  • Διαβίβαση του αιτήματος στον ΟΒΙ, ο οποίος αναλαμβάνει να εξετάσει τα σχετικά δικαιολογητικά και να πιστοποιήσει την διεθνή αναγνώριση της ευρεσιτεχνίας καθώς και την ισχύ της. Η διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο άρθρο 71Α του Ν. 4172/13 προϋποθέτει την καταβολή Τέλους στον ΟΒΙ.
  • Ο ΟΒΙ εκδίδει αιτιολογημένη θετική ή αρνητική γνώμη την οποία διαβιβάζει στη ΓΓΒ προκειμένου να εκδοθεί εγκριτική ή απορριπτική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • Η εγκριτική απόφαση που εκδίδει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κοινοποιείται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στην οποία υπάγεται η επιχείρηση.

Ποια είναι τα απαραίτητα επικυρωμένα δικαιολογητικά;

Αντίγραφο του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας καθώς και βεβαίωση ισχύος αυτού ή απόδειξη πληρωμής τελών στο αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών για τις χρήσεις όπου ζητείται η φορολογική απαλλαγή.

Τα προερχόμενα από την αλλοδαπή έγγραφα θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση (Apostille) της σύμβασης της Χάγης ή επικύρωση από ελληνική προξενική ή διπλωματική αρχή.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικής & Επιχειρηματικής Πολιτικής, Διεύθυνση Επιχειρηματικής Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Β΄), Τ: 210-3893866
ΟΒΙ, Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης, Τ: 210-6183551

Read More
07 Ιούν
By: Rania Zacharopoulou 0

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπεύθυνους για το μάθημα της Καινοτομίας/Τεχνολογίας/Επιχειρηματικότητας

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ιδρύθηκε το 1987 (Ν.1733/87), είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την Προστασία των Εφευρέσεων & Βιομηχανικών Σχεδίων στην Ελλάδα και παρέχει Τεχνολογική Πληροφόρηση από τους Τίτλους Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του κοινού στα θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ο ΟΒΙ διοργανώνει ημερίδες/επισκέψεις/εκπαιδευτικά σεμινάρια/εργαστήρια, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις.

Προκειμένου η ενημέρωση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ειδικότερα της δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να είναι πιο αποδοτική, ο ΟΒΙ σας προσκαλεί σε “εκδήλωση ενδιαφέροντος” για εκπαίδευση σε θέματα Διανοητικής/Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τόσο των Καθηγητών που είναι υπεύθυνοι για το μάθημα της Καινοτομίας/Τεχνολογίας/Επιχειρηματικότητας, όσο και των Καθηγητών που διδάσκουν στις σχολές Αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί σχετική «δεξαμενή ενδιαφερομένων» για τέτοιες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης.

Η ενέργεια αυτή γίνεται και στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας του ΟΒΙ με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO – European Union Intellectual Property Office) και του έργου “IP Awareness Train the Trainers Seminars in Education”, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, παρακαλούμε για την εκδήλωση ενδιαφέροντός σας συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας τη σχετική φόρμα μέχρι τις 30/06/2020 στο email: fsou@obi.gr.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Ε. Σούκου, Τ: 2106183554, email: fsou@obi.gr.

 

Read More
04 Ιούν
By: Rania Zacharopoulou 0

Μείωση Τέλους Σύνταξης Έκθεσης Έρευνας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΒΙ στη συνεδρίαση της 04.06.2020 αποφάσισε τη μείωση του Τέλους σύνταξης Έκθεσης Έρευνας κατά ποσοστό 33%, ήτοι κατά 100€, και τη διαμόρφωσή του στο ποσό των 200€ για τα Τέλη Έκθεσης Έρευνας που θα καταβληθούν για την χρονική περίοδο από 15.06.2020 έως και 31.12.2020.

 

Read More
02 Ιούν
By: admin 0

Άρθρο Γνώμης: Γ. Παπαποστόλου, Δ/ντριας Ανθρ. Δυναμικού & Εκπαίδευσης ΟΒΙ «Επιχειρηματοποίηση της Καινοτομίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης του ΟΒΙ, κ. Γιούλη Παπαποστόλου, με άρθρο της στο περιοδικό HR Professional (Τεύχος 174, Απρίλιος-Μάιος 2020, σελ. 44) και τίτλο «Επιχειρηματοποίηση της Καινοτομίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Έννοιες αλληλοεξαρτώμενες και αλληλοενισχυόμενες», τοποθετείται για τις διαφορετικές μορφές διάχυσης της Διανοητικής Ιδιοκτησίας μέσω αναπτυσσόμενων δομών και πως η φυσική απόσταση έχει πάψει να αποτελεί εμπόδιο στην εκπαίδευση.

https://issuu.com/boussiascommunications/docs/hr_174_all?fr=sOGYyODM2NDE0

 

 

Read More