', '' ); */ ?>
05 Μαρ
By: Vivi Makri 0

Ενημερωτικό Webinar για το SME Fund του EUIPO στις 9 Μαρτίου 2021

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) από τον Ιανουάριο του 2021 συνεργάζεται με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) για την επιτυχή έναρξη και εφαρμογή του Προγράμματος SME Fund (Ideas Powered for Business SME Fund), το οποίο χρηματοδοτεί τις ευρωπαϊκές ΜμΕ, ειδικότερα και τις ελληνικές.

Το SME Fund αποτελεί ένα Πρόγραμμα επιχορηγήσεων αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας τους (ΔΔΙ), προσφέροντάς τους οικονομική στήριξη.

Συγκεκριμένα η οικονομική αρωγή συνίσταται σε 50% έκπτωση στα Τέλη αίτησης Βιομηχανικού Σχεδίου και Σήματος (εθνικά και ευρωπαϊκά).

Από την έναρξη του δεύτερου χρονικού περιθωρίου που δόθηκε την 1η Μαρτίου 2021 (01/03/21-31/03/21), σας ενημερώνουμε πως δίνεται η δυνατότητα και σε πληρεξούσιους δικηγόρους της Ελλάδας οι οποίοι μπορούν, πλέον, να υποβάλουν αίτηση για το SME Fund για λογαριασμό των πελατών τους.

Για το συγκεκριμένο σκοπό, καθώς και για την πληρέστερή ενημέρωση των δικηγόρων, ο EUIPO διοργανώνει ενημερωτικό Webinar, το οποίο και σάς καλούμε να παρακολουθήσετε την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 στις 10:00 (CET).

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο Πρόγραμμα αυτό, από τη σελίδα του EUIPO, εδώ: https://bit.ly/3b8RGtF

Για την παρακολούθηση του δωρεάν Webinar, ακολουθήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ: https://bit.ly/305jcSB

 

Read More
03 Μαρ
By: Rania Zacharopoulou 0

Αδυναμία χρήσης υπηρεσιών ΟΒΙ που χρησιμοποιούν σύστημα αυθεντικοποίησης μέσω Taxisnet

Σας ενημερώνουμε ότι το διάστημα από Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 ώρα 21:00 έως και Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 ώρα 12:00,  δεν θα είναι διαθέσιμες  οι υπηρεσίες του ΟΒΙ που χρησιμοποιούν το σύστημα αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών Taxisnet (εγγραφή και σύνδεση στην Ηλεκτρονική Θυρίδα, εγγραφή και σύνδεση στο σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Βιομηχανικών Σχεδίων και εγγραφή στο σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης στον ΟΒΙ), λόγω εργασιών αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.gsis.gr/DownTime_6-3-2021_GSIS.pdf

 

Read More
22 Φεβ
By: Vivi Makri 0

Η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας συνδιοργανωτής Workshop για τη μεταφορά Τεχνολογίας

Το  Uni.Fund και το Ίδρυμα Ωνάση σε συνέχεια  της σειράς workshops που συνδιοργανώνουν οι δύο οργανισμοί για την υποστήριξη της Μεταφοράς Τεχνολογίας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενημερώνουν για τη διοργάνωση του 1ου workshop, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, 17.00-19.00.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, επίσης, η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) και το Athens Centre for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Institute for Intellectual Property Rights and Innovation (IPR-I) του European Public Law Organisation (EPLO).

To 1ο workshop έχει τίτλο “Building a Successful TTO: Structure, Human Capital, Responsibilities and Resources” και θα εμβαθύνει σε θέματα δομής, στελέχωσης και λειτουργίας ενός Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Office – TTO).

Παραδείγματα επιτυχημένων TTOs και βέλτιστες πρακτικές από τον διεθνή χώρο θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες η Δρ. Shulamit Hirsch, IP Consultant & Strategist, Head of Intellectual Property στο Technion R&D Foundation του Ισραήλ και ο Καθηγητής Hamit Serbest, President of USIMP Board στην Τουρκία.

Στο δεύτερο μέρος του workshop, η κυρία Σοφία Τσακίρη, Μέλος του ΤΕΣ Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, θα αναφερθεί στο πλαίσιο των προτάσεων που αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ) σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία των ελληνικών TTOs.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την προετοιμασία των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων για τις Προσκλήσεις που θα δημοσιευτούν σύντομα για τη δημιουργία και υποστήριξη των TTOs.

Για την ενημέρωσή σας,  δείτε την ατζέντα της εκδήλωσης.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής

Read More
Greek OBI 300x250pt Template_jpg 22 Φεβ
By: Vivi Makri 0

Ταμείο SME Fund: Ξεκινά η δεύτερη περίοδος κατάθεσης αιτήσεων για χρηματοδότηση

Σας ενημερώνουμε πως από 1η Μαρτίου 2021 και για ένα μήνα, το ταμείο επιχορηγήσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ (Ideas Powered for Business SME Fund), το οποίο προβλέπει την παροχή κουπονιών ΔΙ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ) τους και να αντλήσουν όφελος από αυτά, δέχεται τις νέες αιτήσεις χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ που ανταποκρίνονται στον επίσημο ορισμό της ΜμΕ, προσφέρει οικονομική στήριξη υπό τη μορφή επιστροφής εξόδων για αιτήσεις εμπορικών σημάτων, σχεδίων και υποδειγμάτων, ύψους έως 1 500 EUR ανά επιχείρηση.

Η δεύτερη από τις πέντε χρονικές περιόδους για την υποβολή αιτήσεων που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια του 2021, ξεκινά από την 01/03/2021 με καταληκτική ημερομηνία την 31/03/2021.

Περισσότερα:  http://www.obi.gr/el/news/%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b7%ce%b3%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%8d%cf%88%ce%bf%cf%85%cf%82-20/

 

Read More
19 Φεβ
By: Rania Zacharopoulou 0

Παράταση των προθεσμιών κατάθεσης αιτήσεων και πληρωμής Τελών που αφορούν τη διαδικασία χορήγησης, καταχώρισης και διατήρησης τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΒΙ, κατά τη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου 2021, αποφάσισε την παράταση, για λόγους ανωτέρας βίας, μέχρι και την 22α Φεβρουαρίου 2021, των πάσης φύσεως νόμιμων προθεσμιών που αφορούν  τη διαδικασία χορήγησης, καταχώρισης και διατήρησης τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στον ΟΒΙ και οι οποίες είχαν καταληκτική ημερομηνία από την 15η Φεβρουαρίου έως και την 19η Φεβρουαρίου 2021.

Read More
Capture 2 18 Φεβ
By: Vivi Makri 0

Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας και επιδόσεις επιχειρήσεων στην Ευρώπη: μία οικονομική ανάλυση

Η μελέτη του EPO (European Patent Office) σε συνεργασία με το EUIPO (European Union Intellectual Property Office) συγκρίνει τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών που κατέχουν δικαιώματα ΔΙ με εκείνες που δεν κατέχουν.

Τα κυριότερα ευρήματα συνοψίζονται ως εξής:

  • Οι εταιρείες που κατέχουν ΔΔΙ έχουν 20% υψηλότερα έσοδα ανά εργαζόμενο από τις εταιρείες που δεν κατέχουν
  • Σχετικοί παράγοντες όπως ο τομέας, το μέγεθος των επιχειρήσεων και η χώρα όπου βρίσκεται η επιχείρηση,  πριμοδοτούν τα έσοδα, τα οποία αυξάνονται σε 55% και ακόμη υψηλότερα για τις ΜμΕ
  • Οι εταιρείες που κατέχουν ΔΔΙ καταβάλλουν μισθούς κατά μέσο όρο 19% υψηλότερους από τις επιχειρήσεις που δεν κατέχουν ΔΔΙ
  • Περίπου το 60% των μεγάλων εταιρειών κατέχουν ΔΔΙ

Πώς διεξήχθη η μελέτη σε επίπεδο βιομηχανίας;

Τα ΔΔΙ που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα και τα βιομηχανικά σχέδια, καθώς και οποιοσδήποτε συνδυασμός των τριών. Η μελέτη περιλαμβάνει τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα εθνικά ΔΔΙ, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τα διαθέσιμα δεδομένα και παρέχει μια πλήρη εικόνα του χαρτοφυλακίου δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας κάθε εταιρείας — τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των εθνικών δικαιωμάτων.

Πώς πραγματοποιήθηκε η συλλογή των δεδομένων;

Τα στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο δικαιωμάτων ΔΙ κάθε εταιρείας αντιστοιχίστηκαν με πληροφορίες που περιέχονται στο ORBIS, η οποία είναι μια εμπορική βάση δεδομένων.

Αυτή η βάση δεδομένων παρέχει οικονομικές καθώς και άλλες πληροφορίες για εκατομμύρια ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες συλλέγονται από τις καταθέσεις και τις λογιστικές εκθέσεις που υποβάλλουν οι εταιρείες στα εμπορικά μητρώα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αξίζει να σημειώθεί πως σε σύγκριση με τη μελέτη του 2015, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στη μεθοδολογία, και ενώ η προηγούμενη μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για 12 μόλις κράτη-μέλη, η νέα έκδοση περιλαμβάνει δεδομένα και για τα 27 κράτη-μέλη, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε εδώ:

πλήρη μελέτη

 

Read More
12 Φεβ
By: Rania Zacharopoulou 0

6η η Ελλάδα στις αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος SME Fund

 

Ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου η πρώτη από τις πέντε χρονικές περιόδους για την υποβολή αιτήσεων για την παροχή κουπονιών διανοητικής ιδιοκτησίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ήταν σημαντική καθώς η χώρα μας ήταν 6η στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου. Η συμμετοχές αφορούν τόσο την  οικονομική στήριξη για την καταχώρηση Σχεδίων, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΟΒΙ, όσο και των Εμπορικών Σημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα SME Fund (Ideas Powered for Business) είναι ανοικτό σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ που ανταποκρίνονται στον επίσημο ορισμό της ΜΜΕ και προσφέρει οικονομική στήριξη για αιτήσεις εμπορικών σημάτων, σχεδίων και υποδειγμάτων, ύψους έως 1 500 EUR ανά επιχείρηση. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης για τη ΔΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα εθνικά και περιφερειακά γραφεία διανοητικής ιδιοκτησίας της ΕΕ.

Read More
IMG_1008 03 Φεβ
19 Ιαν
By: Rania Zacharopoulou 0

Η ιστοσελίδα του ΟΒΙ είναι προσβάσιμη από ΑμΕΑ

Η ιστοσελίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι πλέον προσβάσιμη από ΑμΕΑ.

Η ιστοσελίδα obi.gr συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Κοινοπραξίας για τον Παγκόσμιο Ιστό W3C HTML5 καθώς και με τις οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού 2.0, WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0).

Προκειμένου να καταστεί προσβάσιμη η ιστοσελίδα του Οργανισμού από άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούν ειδικές υποστηρικτικές τεχνολογίες, η ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνει μηχανισμό υποβοήθησης για την πλοήγηση χρηστών με αναπηρία.

Τα βοηθήματα πλοήγησης είναι διαθέσιμα μέσω του εικονιδίου για ΑμΕΑ (κάτω – αριστερά της ιστοσελίδας).

Κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά:

– Δυνατότητα Αύξησης και μείωσης του μεγέθους της γραμματοσειράς

– Αλλαγή Αντίθεσης Χρωμάτων

– Φωνητική ανάγνωση κειμένων

Read More
19 Ιαν
By: Rania Zacharopoulou 0

Mείωση Τέλους σύνταξης Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη

Ο ΟΒΙ, με γνώμονα την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα και την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων να προστατεύσουν τις εφευρέσεις τους, προχώρησε σε σημαντική μείωση του Τέλους σύνταξης Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη κατά 27%. Συγκεκριμένα από 01.01.21, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, το Τέλος σύνταξης Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη διαμορφώνεται στα € 467.

Επιπλέον, η μείωση του Τέλος σύνταξης Έκθεσης Έρευνας που ισχύει από 15.6.20 θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και 30.06.21 και να διαμορφώνεται στα € 200.

Read More