', '' ); */ ?>
20 Ιαν
By: Vivi Makri 0

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής  του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

ΚΠ 734/20-1-2021

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με αντικείμενο την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ενδιαφέρεται για την προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής (χαρτιά υγείας, χειροπετσέτες,  κρεμοσάπουνο).

Πιο αναλυτικά:

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

 • ΧΕΙΡΟΠΕΤΣΕΤΕΣ ΖΙΚ-ΖΑΚ (125 κιβώτια των 20 τεμαχίων το κάθε ένα)

Μορφή :Γκοφρέ, μονόφυλλη λευκή, διαστ. Φύλλου 23Χ25 εκ.

Βάρος 230gr

Σύνθεση:100% λευκασμένος χημικός πολτός.

Συσκευασία κιβωτίου : 20 τεμάχια των 200 φύλλων (4000 φύλλα)

 • ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ (3.000 ρολά)

Ρολό υγείας γκοφρέ 86gr 230 φύλλα, δίφυλλο 24 μέτρα

 • ΚΡΕΜΟΣΑΠΟΥΝΟ (100 λίτρα)

Υγρό σαπούνι χεριών 100 λίτρα σε συσκευασίες  των 4 λίτρων

Τα CPV του έργου είναι:

 • Χαρτί υγείας (33761000-2)
 • Χάρτινες χειροπετσέτες (33763000-6)
 • Σαπούνι (33711900-6)

και ο κωδικός γεωγραφικής περιοχής βάσει της κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) EL301.

Κριτήριο ανάθεσης της προμήθειας, είναι η συμφερότερη προσφορά βάσει τιμής, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προδιαγραφές.

Η απόφαση ανάληψης προμήθειας έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» με αριθμό ΑΔΑ: ΨΠΨΝ465ΧΗΥ-82Δ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη της προμήθειας είναι η προσκόμιση από τον ανάδοχο ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Προϋπολογισμός: 2.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ

Τρόπος πληρωμής

Η εξόφληση των  τιμολογίων θα γίνεται  την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης αυτού.

Για την πληρωμή του Αναδόχου απαιτούνται τα οριζόμενα από τον Νόμο δικαιολογητικά. Τα προβλεπόμενα από τις φορολογικές διατάξεις παραστατικά θα εκδίδονται στο όνομα του ΟΒΙ, μετά την εκτέλεση και παράδοση της προμήθειας. Ο Ανάδοχος επιβαρύνεται με κάθε νόμιμη ασφαλιστική εισφορά και κράτηση υπέρ Νομικών Προσώπων, Ανεξάρτητων Αρχών ή άλλων Οργανισμών που κατά νόμο τον βαρύνει.

Για πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στην κα. Λαζαρίδου  στο email: zlaz@obi.gr .

Προθεσμία υποβολής προσφορών
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν την προσφορά τους μέχρι την Πέμπτη 28.1.2021 και ώρα 14:00, στο e-mail:  zlaz@obi.gr.

Read More
Front _square 400x400 14 Ιαν
By: Vivi Makri 0

Fashion & Luxury Law Course: online εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Βιομηχανία της Μόδας

Το Fashion & Luxury Law Course by Tailored είναι ένα εκπαιδευτικό online πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 4/02/2021 έως 11/03/2021.

Αποτελεί αποκλειστικά το μόνο πρόγραμμα  στην Ελλάδα το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του δικαίου και της δυναμικής και ταχύτατα αναπτυσσόμενης βιομηχανίας της μόδας και της πολυτέλειας. Μέσα σε 24 ώρες θα διεξαχθούν διαδικτυακά πολλές ομιλίες οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στη βιομηχανία της μόδας, μεταξύ των οποίων και ενδεικτικά είναι η πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, οι εμπορικές συμβάσεις, η διαφήμιση και το digital marketing, το branding, η τεχνητή νοημοσύνη, ζητήματα εργατικού δικαίου, η βιωσιμότητα και η εναλλακτική επίλυση διαφορών, κ.α.

Τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας θα εκπροσωπήσει η κυρία Εμμανουέλα Σαρέλη, Προϊσταμένη Καταθέσεων και Χορηγήσεων στον ΟΒΙ. Η κυρία Σαρέλη θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων (industrial designs).

Για την εκπαίδευση θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα Zoom, ενώ τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, απογευματινές ώρες (17:00-21:00).

Δηλώσεις συμμετοχής έως 30/01/2021.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://tailored.gr/el/portfolio_page/fashion_luxury_course_el/

Read More
10 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Νέα Μελέτη ΕΡΟ: τα δεδομένα των νέων ΔΕ φανερώνουν ραγδαία ανάπτυξη της Καινοτομίας

Νέα μελέτη από το European Patent Office με τίτλο «Patents and the Fourth Industrial Revolution – the global technology trends enabling the data-driven economy»

 Τα δεδομένα των πρόσφατων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας φανερώνουν πως η καινοτομία στα έξυπνα συνδεδεμένα αντικείμενα επιταχύνεται πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης:

 • Αποκαλύπτεται ότι οι τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR) αντιπροσώπευαν παγκοσμίως περισσότερο από το 10% του συνόλου των δραστηριοτήτων κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το 2018
 • Η παγκόσμια ανάπτυξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας 4IR είναι σχεδόν πέντε φορές ταχύτερη από το μέσο όρο
 • Οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης, ενώ ισχυρή είναι και η ανάπτυξη από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, με την Ευρώπη να χάνει έδαφος
 • Στην Ευρώπη, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα μερίδια καινοτομίας της 4IR, αλλά αρκετές μικρότερες οικονομίες έχουν καλύτερες επιδόσεις
 • Στα top 20 περιφερειακά clusters που είναι υπεύθυνα για πάνω από το ήμισυ του συνόλου των δραστηριοτήτων κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τα 13 μεγαλύτερα βρίσκονται όλα στην Ασία ή τις ΗΠΑ

 Συνημμένα θα βρείτε:

 #patentingAI

 

Read More
04 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Webinar 10.12.2020 με τίτλο «Building a Technology Transfer Office in an University: The case of TUM»

Το Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» πραγματοποιεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 17.00  διαδικτυακό (webinar) εκπαιδευτικό-ενημερωτικό εργαστήριο, με τίτλο «Building a Technology Transfer Office in an University: The case of TUM».

Για την παρακολούθηση του webinar απαιτείται η εγγραφή σας.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Webinar on Technology Transfer

Για την εγγραφή σας εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvMD3VyWAn-u72eU3Y_vDLWSyqF4s8nqxm_I3-kgg-UNJnog/viewform 

 

Read More
02 Δεκ
By: Vivi Makri 0

Διαδικτυακή εκδήλωση CIP FORUM BERKELEY – Συμμετοχή ελληνικής ΜμΕ

Σας ενημερώνουμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις 7-11/12/2020, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση του CIP (Center for intellectual Property) στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια.

Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετέχει και το EPO, το οποίο έκανε πρόταση στον κ. Α.Τσουκαλή, ιδρυτή της ΜμΕ Micrel Medical Devices, ο οποίος έχει  καταθέσεις, τόσο στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) , όσο και στο EPO/WIPO, να συμμετέχει και συγκεκριμένα την 4η ημέρα/πάνελ 1, στις 10/12/2020.

Ο κ.Τσουκαλής έχει συνδράμει πολλές φορές  με ομιλίες σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του ΟΒΙ για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Η εταιρεία Micrel Medical Devices θα είναι η μόνη ΜμΕ που συμμετέχει από την Ελλάδα.

Δείτε το λεπτομερές Πρόγραμμα

Η ιστοσελίδα του Forum https://cipforum.org/

Read More
24 Νοέ
By: Vivi Makri 0

Ο ΟΒΙ στη «Βραδιά Ερευνητή 2020»

Ο ΟΒΙ και φέτος συμμετέχει στη «Βραδιά του Ερευνητή»

Όπως κάθε χρόνο, δε θα μπορούσε ο Οργανισμός να απουσιάζει από το καθιερωμένο ραντεβού της ακαδημαϊκής έρευνας και της καινοτομίας.

Τον ΟΒΙ θα εκπροσωπήσει με διαδικτυακό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής, κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για έβδομη συνεχή χρονιά και τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, διοργανώνει το πρωί της Παρασκευής 27ης Νοεμβρίου 2020 στο εμβληματικό Κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων την Εναρκτήρια Εκδήλωση της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων με φυσική παρουσία, η οποία θα μεταδοθεί μέσω live streaming. Η μετάδοση θα συνεχιστεί με την παρουσίαση των επιτευγμάτων των ερευνητικών ομάδων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων της Αθήνας, μέσω video, σε ενιαία πλατφόρμα live streaming με δυνατότητες περιήγησης.

Σας ενημερώνουμε πως η Εναρκτήρια τηλε-Εκδήλωση (8:15-9:15 το πρωί) καθώς και όλο το μαγνητοσκοπημένο υλικό των 200 video των συμμετοχών των Ερευνητικών Ομάδων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολείων, των συνεργαζόμενων φορέων και χορηγών, θα μεταδίδεται από το κανάλι της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ  από τις 8:15 το πρωί μέχρι 20:15 το βράδυ.

Με τη λήξη της ζωντανής ροής όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμο τόσο στο κανάλι www.youtube.com/ntuaren όσο και στην ιστοσελίδα www.ntua.gr/ntuaren για να είναι δυνατή η πρόσβαση από το ευρύ κοινό για ικανό χρονικό διάστημα.

Ειδικά η Εναρκτήρια τηλε-Εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά και από το site της ΕΡΤ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και ώρα 8:15-9:15, ενώ θα προβληθούν και αντιπροσωπευτικά video.

Μείνετε συντονισμένοι και συνδεθείτε το πρωί της Παρασκευής, 27.11.2020.

Πρόγραμμα Εναρκτήριας Τελετής

Πρόγραμμα Livestreaming

Read More
24 Νοέ
By: Vivi Makri 0

Μελέτη EUIPO για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων καταναλωτών

Ευρωπαίοι πολίτες και Διανοητική Ιδιοκτησία: Αντιλήψεις, ευαισθητοποίηση και συμπεριφορά

Πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες, όταν αγοράζουν online αγαθά;

Σέβονται τη δημιουργιότητα, την έρευνα, την καινοτομία;

Πότε θεωρούν ότι είναι θεμιτή η αγορά ενός παραποιημένου αγαθού και πόσοι πληρώνουν, πλέον, για αυθεντικό προϊόν, είτε στο διαδίκτυο είτε στο δρόμο;

Η νέα μελέτη του EUIPO καταδεικνύει πως λιγότεροι Ευρωπαίοι αγοράζουν πλέον προϊόντα αντιγραφής ή έχουν πρόσβαση σε υλικό πειρατείας και παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση για νόμιμα προϊόντα και περιεχόμενο επί πληρωμή

 • Η νέα μελέτη καταδεικνύει ότι το 10% των Ελλήνων πολιτών αναφέρουν ότι εν γνώσει τους αγόρασαν παραποιημένα  προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες
 • Το 6% των Ελλήνων πολιτών παραδέχονται ότι είχαν πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών τον τελευταίο χρόνο
 • Σε ολόκληρη την ΕΕ, περισσότεροι πλέον άνθρωποι δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή είναι λογική

Ποια η συνείδηση και η στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

Μόλις το 5% των Ευρωπαίων ισχυρίζεται ότι αγόρασε σκόπιμα παράνομα προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες, με μόλις το 8% να παραδέχεται ότι είχε αποκτήσει εσκεμμένη πρόσβαση σε online περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών κατά την ίδια περίοδο.

Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα της μελέτης που κυκλοφόρησε σήμερα (24.11.2020) από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Η μελέτη βασίστηκε σε ποσοτική έρευνα πεδίου με απαντήσεις 25.636 κατοίκων της ΕΕ, ηλικίας από 15 ετών και άνω, η οποία αφορούσε τη στάση και τη συμπεριφορά τους σχετικά με την αντίληψή τους για τη διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ).

Στην Ελλάδα:

 • Στην Ελλάδα, το 10% ισχυρίζεται ότι αγόρασε σκόπιμα προϊόντα απομίμησης/αντιγραφής κατά τους τελευταίους 12 μήνες, που φανερώνει μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το EUIPO το 2017.
 • Το 6% των Ελλήνων πολιτών που ερωτήθηκαν παραδέχθηκαν ότι είχαν πρόσβαση σε περιεχόμενο από παράνομες διαδικτυακές πηγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σημαντική η συγκεκριμένη μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία μελέτη του 2017 (12%).
 • Ταυτόχρονα, 22% των Ελλήνων θεωρεί, μάλιστα, θεμιτή την αγορά παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο εάν προορίζεται αποκλειστικά για προσωπική χρήση ( ήταν 34% το 2017).

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης, το 42% (ήταν μόλις 25% το 2017) των Ευρωπαίων έχουν πληρώσει για την πρόσβαση, τη λήψη ή τη ροή περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από εταιρία που προσφέρει νόμιμές υπηρεσίες τους τελευταίους 12 μήνες, δείχνοντας μία αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων από το 2017.

Στην Ελλάδα, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν πληρώσει για νόμιμο περιεχόμενο κατά το τελευταίο έτος, αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων από το 2017. Σε χώρες όμως όπως είναι η Φινλανδία, η Δανία, η Ισπανία και η Πολωνία, σχεδόν το ½ των πολιτών αγοράζει μόνο νόμιμο περιεχόμενο από το διαδίκτυο.

Συνολικά, τα 3/4 των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν αναφέρουν ότι η ποιότητα του νόμιμου ψηφιακού περιεχομένου έχει βελτιωθεί, με το 89% να δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει καλύτερη πρόσβαση στο νόμιμο περιεχόμενο εάν η τιμή ήταν λογική.

Η έρευνα έδειξε ότι το 80% των Ευρωπαίων είχαν γενικά καλή κατανόηση των πτυχών της διανοητικής ιδιοκτησίας, οι περισσότεροι δηλαδή είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν παραποιημένα αγαθά ή να κατεβάσουν παράνομα ψηφιακό υλικό.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της συμπεριφοράς των καταναλωτών και του φαινομένου της αντιγραφής/πειρατείας – το 30% των Ευρωπαίων που είχαν σκόπιμα πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο αγόρασαν επίσης και προϊόντα αντιγραφής εκτός διαδικτύου.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν, επίσης, πως αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή στις αγορές τους εάν ένα προϊόν που είχαν προμηθευτεί ήταν πρωτότυπο, αυθεντικό ή όχι.

Όσο για τους νεότερους, είναι πιο πιθανό να παραδεχθούν ότι έχουν αγοράσει πλαστά/παραποιημένα προϊόντα ή ότι έχουν πρόσβαση σε πειρατικό διαδικτυακό περιεχόμενο. Το 10% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών παραδέχθηκαν ότι αγόρασαν εν γνώσει τους παραποιημένα/πλαστά προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 23% δήλωσαν ότι είχαν αποκτήσει πρόσβαση και σκόπιμα είχαν κατεβάσει ή μεταδώσει περιεχόμενο από παράνομες πηγές.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, δήλωσε:

«Η τελευταία μας μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησία, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να την παραβιάζουν, με τους Ευρωπαίους να έχουν πλέον διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι από τη διανοητική, η πνευματική ιδιοκτησία στηρίζει τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς από όσο μπορούσαν πριν από τρία χρόνια. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και καταδεικνύει τη σημασία της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αξία της ΔΙ σε επίπεδο πολιτών».

Περισσότερες πληροφορίες:

Το EUIPO δημοσίευσε τη σειρά μελετών για την «Αντίληψη της Διανοητικής Ιδιοκτησίας» για πρώτη φορά το 2013, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2017.

Αυτή η σειρά μελετών αποτελούν την πρώτη πανευρωπαϊκή αξιολόγηση της αντίληψη που έχουν οι πολίτες για τη ΔΙ και βασίζονται σε πανευρωπαϊκή έρευνα που επικεντρώνεται στη στάση και τη γνώση που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των συμπεριφορών που σχετίζονται με την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (όταν πχ. κατασκευάζουν, αγοράζουν, πωλούν παραποιημένα αγαθά).

 • Η έρευνα του 2020 διήρκησε από 1/6/2020 έως και 6/7/2020, στην ΕΕ των 27
 • Ερωτήθηκαν 25.636 κάτοικοι της ΕΕ ηλικίας από 15 ετών και άνω.
 • Στην Ελλάδα ερωτήθηκαν 1.003 άτομα (τυχαίο δείγμα, με γονεϊκή άδεια για νέους από 15 έως 18 ετών).
 • Το Youth Scoreboard και η έρευνα IP Perception survey, οι οποίες πραγματοποιούνται από το EUIPO, παραμένουν οι μόνες έρευνες πανευρωπαϊκής εμβέλειας σχετικά με την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι πολιτες για τη Διανοητική Ιδιοκτησία.

Συνημμένα:

 

Read More
07 Αυγ
By: Vivi Makri 0

Θετική αξιολόγηση του ΟΒΙ στην Περιβαλλοντική Διαχείριση κατά ISO 14001:2015.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), πιστός στις αρχές του και παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα μας, αξιολογήθηκε με επιτυχία για ακόμη μία χρονιά από την εξωτερική επιθεώρηση του εγκεκριμένου Φορέα Πιστοποίησης για την Περιβαλλοντική Διαχείριση κατά  ISO 14001:2015.

Το Πρότυπο ISO 14001 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος για την Περιβαλλοντική Διαχείριση σε μια επιχείρηση/οργανισμό και εστιάζει στην αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της/του με σκοπό την επιτυχή διαχείρισή τους και τελικά τη βελτίωση της επίδοσής της/του στον τομέα αυτό.

 

Read More
31 Ιούλ
By: Vivi Makri 0

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο ΟΒΙ με το Δήμο Θεσσαλονίκης για την πάταξη του παραεμπορίου και της πειρατείας

Μνημόνιο Συνεργασίας Οργανισμού Βιομηχανικής ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Προγράμματος «AUTHENTICITIES» του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO)

 «Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ είναι αιώνιο»

Στοχεύοντας στην ανάδειξη και πιστοποίηση της Θεσσαλονίκης ως ευρωπαϊκής «αυθεντικής πόλης/authenticity», υπογράφηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ τον ΟΒΙ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Χρόνης και ο Γενικός Διευθυντής Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον ΟΒΙ έχει κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στην καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων και αποφυγής ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών, στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και στη συμβολή όλων στην ενίσχυση της αξίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Μίλησε για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως αυθεντικής πόλης, σημειώνοντας ότι το αυθεντικό παράγει υπεραξία και αυτή με τη σειρά της διαχέεται σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει θέσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα ζητήματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επιτυχίες που έχει καταγράψει σε αυτόν τον τομέα η Δημοτική Αστυνομία.

«Σε κάθε πρόβλημα, όμως, η λύση δεν μπορεί να προέλθει μόνον από την καταστολή και την αστυνόμευση. Έχει αξία να προσπαθήσουμε με τρόπο ώριμο και οργανωμένο να αλλάξουμε τα καταναλωτικά ήθη, τις καθημερινές πρακτικές και τις στιγμιαίες αποφάσεις των πολιτών. Μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών να κάνουμε αντιληπτό και κατανοητό πως η προτίμηση αυθεντικών προϊόντων και η αποφυγή ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών, πέρα από στάση ευθύνης, είναι στάση και πρακτική που ευνοεί την τοπική επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπαίνει στην προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας. «Μας αφορά, νοιαζόμαστε, ενεργούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια τυχαία πόλη. Έχει ιστορία 2.500 ετών. Από όλη αυτή την τεράστια ιστορική διαδρομή η πόλη έχει γνήσια αντιπροσωπευτικά μνημεία, αρχαία, βυζαντινά, νεοκλασικά. Είναι μια πράγματι «Αυθεντική Πόλη»», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, προσθέτοντας: «Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη είναι διαχρονικά ένα μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο με το λιμάνι, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες. Αυτά τα στοιχεία που συγκεντρώνει η πόλη είναι που μας ώθησαν να την προτείνουμε ως υποψήφια για το πρόγραμμα Authenticity του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας».

 «Το αυθεντικό είναι αιώνιο»

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, Δήμος Θεσσαλονίκης και ΟΒΙ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, διάρκειας δύο ετών.

Οι δράσεις θα επικεντρωθούν σε θετικά μηνύματα και στην προβολή της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity),  συνεισφέροντας  στη  δημιουργία και διατήρηση ενός ζωντανού δικτύου ευρωπαϊκών πόλεων που προωθούν διαρκώς την αγορά αυθεντικών προϊόντων με κοινό slogan «The AUTHENTIC is eternal» (το αυθεντικό είναι αιώνιο).

Στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας με δέκτες τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί πλήθος  ενημερωτικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων των τοπικών διωκτικών αρχών (ΣΔΟΕ, αστυνομία, τελωνείο, λιμεναρχείο), εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πραγματοποίηση διαγωνισμών και θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο των φεστιβάλ της πόλης.

Εφαρμογή για κινητά

Στοχεύοντας στην ενεργή συμμετοχή όλων των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης, ο ΟΒΙ δημιούργησε mobile εφαρμογή (για Android/iOS) για την «εφαρμογή στην πράξη», με επιδίωξη τόσο την ad hoc ενημέρωση για τις δράσεις του προγράμματος Authenticity όσο και τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος  παραποίησης και πειρατείας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει μια σειρά από σημεία κοινού ενδιαφέροντος για τους συνεργαζόμενους φορείς και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την πάταξη των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες, ώστε να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του EUIPO οι απώλειες εσόδων αγγίζουν έως και 60 δις ευρώ κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ λόγω του φαινομένου παραποίησης σε 11 βασικούς τομείς της οικονομίας, με κυριότερους κλάδους που βάλλονται να είναι η ένδυση, η υπόδηση, τα φάρμακα και τα καλλυντικά.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία   εκπροσώπων από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που επίσης θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα «AUTHENTICITIES» αποτελεί  συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (πατέντες, designs, trademarks) των χωρών μελών της Ε.Ε. για την καλλιέργεια στους ευρωπαίους πολίτες νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων.

 

 

Read More
18 Ιούλ
By: Vivi Makri 0

Φοροαπαλλαγές για Εφευρέτες-Κίνητρα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Στήριξη των Επιχειρήσεων και των Εφευρετών με φορολογικά κίνητρα

Ο ΟΒΙ, αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την προστασία των εφευρέσεων και των βιομηχανικών σχεδίων, προχώρησε στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, με το Νόμο 4172/13, άρθρο  71Α, τα κέρδη μιας επιχείρησης από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε Ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για 3 συνεχόμενες χρήσεις.

Πότε ο εφευρέτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να επωφεληθεί της φοροαπαλλαγής που φέρνει ο Νόμος 4172/13, άρθρο  71Α;

Όταν είναι δικαιούχος διεθνώς αναγνωρισμένης ευρεσιτεχνίας. Αφορά δικαιούχους Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (ΕΔΕ) που έχει καταχωρηθεί στην Ελλάδα ή έχει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον ΟΒΙ και σε ένα ακόμα Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης ΔΕ ή Μέλος του ΟΟΣΑ.

Το Δίπλωμα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα χρήσης για την οποία ζητείται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

Επιχειρήσεις νέες και προϋπάρχουσες στο άυλο κεφάλαιο των οποίων περιλαμβάνεται διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία, μπορούν επίσης να επωφεληθούν της φοροαπαλλαγής.

Ποια είναι τα βήματα προκειμένου οι δικαιούχοι να υπαχθούν στο άρθρο 71Α  του Ν. 4172/13  και να επωφεληθούν της φοροαπαλλαγής;

 • Υποβολή αίτησης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ)
 • Διαβίβαση του αιτήματος στον ΟΒΙ, ο οποίος αναλαμβάνει να εξετάσει τα σχετικά δικαιολογητικά και να πιστοποιήσει την διεθνή αναγνώριση της ευρεσιτεχνίας καθώς και την ισχύ της. Η διαδικασία εξέτασης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο άρθρο 71Α του Ν. 4172/13 προϋποθέτει την καταβολή Τέλους στον ΟΒΙ.
 • Ο ΟΒΙ εκδίδει αιτιολογημένη θετική ή αρνητική γνώμη την οποία διαβιβάζει στη ΓΓΒ προκειμένου να εκδοθεί εγκριτική ή απορριπτική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 • Η εγκριτική απόφαση που εκδίδει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κοινοποιείται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στην οποία υπάγεται η επιχείρηση.

Ποια είναι τα απαραίτητα επικυρωμένα δικαιολογητικά;

Αντίγραφο του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας καθώς και βεβαίωση ισχύος αυτού ή απόδειξη πληρωμής τελών στο αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών για τις χρήσεις όπου ζητείται η φορολογική απαλλαγή.

Τα προερχόμενα από την αλλοδαπή έγγραφα θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση (Apostille) της σύμβασης της Χάγης ή επικύρωση από ελληνική προξενική ή διπλωματική αρχή.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικής & Επιχειρηματικής Πολιτικής, Διεύθυνση Επιχειρηματικής Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Β΄), Τ: 210-3893866
ΟΒΙ, Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης, Τ: 210-6183551

Read More