', '' ); */ ?>
18 Ιαν
By: Rania Zacharopoulou 0

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΟΒΙ –  Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών ΑΜΘ παρουσία Υπουργών

Συνεχίζοντας την αναπτυξιακή πορεία του για την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη τη χώρα, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) προχωρά στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Δίκτυο Συνδέσμων Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης (ΔΣΒΒΑΜΘ).  Η υπογραφή του Συμφώνου θα λάβει χώρα σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς στην Κομοτηνή, στις 21 Ιανουαρίου 2019, παρουσία  του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης – Βιομηχανίας, κ. Αστέριου Πιτσιόρλα και του Υφυπουργού, κ. Ευστάθιου Γιαννακίδη, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας  στην ακριτική Περιφέρεια.

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας  εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ίδρυση και λειτουργία του νέου Περιφερειακού Γραφείου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, για το οποίο ο ΟΒΙ προχωρά σύντομα σε συνεργασία και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στόχο του εγχειρήματος αποτελεί η  καλύτερη δυνατή δικτύωση του Οργανισμού, τόσο με τον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, όσο και με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, αλλά και με φυσικά πρόσωπα και φορείς, ώστε να προωθήσει τη διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή, να ενισχύσει την τοπική απασχόληση και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων ΑΜΘ, κ. Χρήστος Γιορδαμλής, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ, Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των δύο Υπουργών σχετικά με την δυναμική της νέας συνεργασίας αλλά και οι πρωτοβουλίες αναφορικά με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Read More
25 Δεκ
By: admin 0

Master Program in Intellectual Property Law (MIPL) – Υποτροφία Κινεζικής κυβέρνησης

Η Εθνική Αρχή Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Κίνας (National Intellectual Property Administration, RPC  (CNIPA) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας (China Scholarship Council (CSC)) πραγματοποιεί το 2019 μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο δίκαιο της διανοητικής ιδιοκτησίας (Master Program on Intellectual Property Law (MIPL). Το πρόγραμμα είναι διετές και περιλαμβάνει ένα χρόνο ακαδημαϊκών σπουδών στην Κίνα στο πανεπιστήμιο  Zhongnan University of Economics and Law ή στο Tongji University και έναν χρόνο στη χώρα  διαμονής του υποψήφιου για την πραγματοποίηση της διατριβής. Απευθύνεται σε υπαλλήλους εθνικών γραφείων/υπηρεσιών διανοητικής ιδιοκτησίας, δικηγόρους, επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες με διετή εμπειρία σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας και πραγματοποιείται στην Αγγλική γλώσσα.

Η Κινεζική Κυβέρνηση (China Scholarship Council) χορηγεί υποτροφία για το πρόγραμμα, η οποία καλύπτει τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής, μηνιαίο επίδομα και υγειονομική περίθαλψη κατά το πρώτο έτος. Κατόπιν αιτήματος  της Κινεζικής Αρχής Διανοητικής Ιδιοκτησίας (CNIPA), ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) καλείται να προτείνει 4 υποψήφιους για το πρόγραμμα και να στείλει τα απαιτούμενα έγγραφα της αίτησης στο CNIPA. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, την αίτηση και τις προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα 1-5.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: General Introduction to the Master Program in IP Law (2019)
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Application Form for the Master Program in IP Law
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 & 4: Application Form for the Chinese Scholarship & Physical Examination Record
– ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5: Introduction to the Collaborative Universities

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν την αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα με e-mail στη διεύθυνση mpara@obi.gr  καθώς επίσης να καταθέσουν ή αποστείλουν ταχυδρομικά τα πρωτότυπα έγγραφα σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη «Μεταπτυχιακό πρόγραμμα CNIPA» στο Πρωτόκολλο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, οδό Γιάννη Σταυρουλάκη 5, 151 25 Παράδεισος Αμαρουσίου, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 13:00 μμ.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από Επιτροπή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση στην Κινεζική Αρχή Διανοητικής Ιδιοκτησίας (CNIPA) για 4 υποψήφιους. To αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα γνωστοποιηθεί στους αιτούντες με e-mail.

Πληροφορίες:
Β. Μακρή, τηλέφωνο 210 6183618

Read More
10 Δεκ
By: admin 0

Συνάντηση Γενικού Διευθυντή ΟΒΙ Δρ. Ι. Καπλάνη με τον Γενικό Διευθυντή του WIPO Dr. F. Gurry στο WIPO

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, συναντήθηκε με  το Γενικό Διευθυντή του WIPO*, Dr. Francis Gurry, στο περιθώριο των εργασιών της 58ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) στη Γενεύη.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη διαμόρφωση και το συντονισμό πολιτικών για τη Διανοητική Ιδιοκτησία στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναπτυξιακής ατζέντας με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης η οποία θα έχει οφέλη για όλους.  Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε η υποστήριξη του WIPO στις θεσμικές παρεμβάσεις της Ελλάδας για την προώθηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ως όχημα που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην καινοτομία και ευρύτερα στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Κοινούς στόχους αποτελούν η διασύνδεση της εφευρετικότητας και της δημιουργικότητας με την υγιή επιχειρηματικότητα και την οικονομική παραγωγή, καθώς και η αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στο δημόσιο τομέα.

Στις εργασίες  της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε από 24/9 έως 2/10/2018 συμμετείχαν 191 κράτη μέλη.

Το WIPO (World Intellectual Property Organization) αποτελεί διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ για τη Διανοητική Ιδιοκτησία

Read More
10 Δεκ
By: admin 0

Design. Μόνο το αυθεντικό μας πάει μπροστά.

Προστατεύοντας το αυθεντικό design κερδίζουμε όλοι. Ο δικαιούχος ενός κατοχυρωμένου design, γιατί έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του προϊόντος του. Ο επιχειρηματίας που επιλέγει να κατασκευάσει ή να προωθήσει προϊόντα μοναδικού design, γιατί ο μοναδικός σχεδιασμός προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία. Ο καταναλωτής που επιλέγει προϊόντα αυθεντικού design, γιατί προστατεύει την υγεία του, το περιβάλλον και βοηθάει στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Για τη δημιουργία, προστασία και αξιοποίηση του βιομηχανικού σχεδίου, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) δημιούργησαν ένα ενημερωτικό σποτ για τη σημασία της δημιουργίας, κατοχύρωσης και επιλογής αυθεντικού design.

Δείτε το video

Read More
10 Δεκ
10 Δεκ
By: admin 0

Απώλειες 60 δισ. EUR κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ λόγω απομιμήσεων σε 13 βασικούς τομείς της οικονομίας

Νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο χάνονται 60 δισ. EUR λόγω παραποιήσεων και απομιμήσεων σε 13 τομείς της οικονομίας.

Τα τελευταία 5 χρόνια, το EUIPO παρακολουθεί το οικονομικό κόστος της παραποίησης και της απομίμησης σε τομείς που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτοι σε παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, οι άμεσες ετήσιες απώλειες σε αυτούς τους τομείς ανέρχονται σε 60 δισ. EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5 % των πωλήσεών τους, ως αποτέλεσμα της παρουσίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην αγορά.  Οι συνολικές απώλειες αντιστοιχούν σε 116 EUR ανά πολίτη της ΕΕ ετησίως.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

INFOGRAPHICS

Read More
10 Δεκ
By: admin 0

Ο ΟΒΙ πιστοποιήθηκε με το σύστημα ποιότητας ISO 9001:2015 και ISO 14001:2015 για την περιβαλλοντική διαχείριση

Ο ΟΒΙ είναι το πρώτο εθνικό γραφείο με 10ετή πλέον εμπειρία που πιστοποιήθηκε με το σύστημα ποιότητας ISO 9001:2008 συμβάλλοντας στην οργανωτική αριστεία και στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους εφευρέτες/δημιουργούς.

Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας του οργανισμού καθορίζει τους στόχους του και προσδιορίζει τις διεργασίες και τους πόρους που απαιτούνται ώστε να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η έκδοση του ISO 9001 που χρησιμοποιεί ο ΟΒΙ αναβαθμίστηκε   στην έκδοση 9001:2015 και για το λόγο αυτό ο ΟΒΙ συμμετείχε με άλλα 3 εθνικά γραφεία (Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία) σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης που παρείχε το EUIPO με εταιρεία συμβούλων την DELOITTE.  Η αναβάθμιση σημειώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (6 μήνες) και ο ΟΒΙ εισέπραξε τα συγχαρητήρια από το EUIPO.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ΟΒΙ είναι πιστοποιημένος και κατά ISO 14001 που αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση το οποίο αναβαθμίστηκε στην έκδοση ISO 14001:2015.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ISO 9001:2015 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ISO 14001:2015 

Read More
04 Σεπ
By: admin 0

Συμμετοχή του ΟΒΙ στην 83η ΔΕΘ

Συμμετοχή του ΟΒΙ στην 83η ΔΕΘ

Ο ΟΒΙ θα συμμετάσχει και φέτος με περίπτερο στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης αλλά και οι ίδιοι οι εκθέτες, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν από το περίπτερο του ΟΒΙ έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό για την προστασία των εφευρέσεων και την καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων. Επίσης, θα μπορούν να συζητήσουν με στελέχη του Οργανισμού τυχόν απορίες τους για τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης, τα τέλη, τη δυνατότητα Έρευνας μέσα από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Βιομηχανικά Σχέδια και γενικότερα θέματα προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΒΙ στο κοινό του.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΒΙ – ΑΠΘ

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.00 στην αίθουσα AKADEMIA, εντός του περιπτέρου 14 της ΔΕΘ, ο ΟΒΙ σε συνεργασία με το ΑΠΘ, θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση με αφορμή τη συνεργασία των δύο φορέων για τη λειτουργία του νεοσύστατου Γραφείου του ΟΒΙ στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ και σκοπό τη δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον προσανατολισμό και τις προοπτικές της συνεργασίας ΑΠΘ και ΟΒΙ για την προώθηση και την ενίσχυση της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για διάφορα θέματα που αφορούν το σύστημα προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει cocktail δικτύωσης στον ίδιο χώρο.

(Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες)

Read More