5B7B6E3C D983 4939 B809 D9270457777F
Vivi Makri Σεπτέμβριος 9, 2022

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΟΒΙ-ΔΙΜΕΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπόγραψαν ΟΒΙ & ΔΙΜΕΑ στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

Επισφράγιση απόψε της αρίστης συνεργασίας ανάμεσα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και της Διυπυρεσιακης Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε απόψε, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, στην Αίθουσα Νερού του Δήμου Θεσσαλονικης, παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ, του Προέδρου και του Εκτελεστικού Διευθυντή της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ), του αστυνομικού διευθυντή και εκπροσώπου της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων της Περιφέρειας, και διευθυντικών στελεχών των δυο εταίρων(ΟΒΙ/ΔΙΜΕΑ).

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχαλης Κούπκας ανάφερε πως το Σύμφωνο Συνεργασίας που ήδη υπάρχει ανάμεσα στον ΟΒΙ και τον Δήμο Θεσσαλονικης έχει ήδη επιφέρει καρπούς και έχει κάνει τη διαφορά στην πόλη.

Τόνισε πως, με το σημερινό Μνημόνιο όλοι συμβάλλουν και πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα στο θέμα ενίσχυσης της ιδέας της αυθεντικότητας. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, σημείωσε, μπήκε απο την αρχή στην πρώτη γραμμή και τίποτα δεν έμεινε σε επίπεδο συμβολισμών. Οργανώθηκαν κ ρυθμίστηκαν ζητήματα κατασκευής, διακίνησης και αγοράς προϊόντων παραεμπορίου. «Το αυθεντικό παράγει υπεραξία κ αυτό διαχέεται στην κοινωνία, και αυτό μας αφορά όλους. Μας ενδιαφέρει να εδρεωθει αυτή η συνεργασία, ώστε να φέρουμε ανάπτυξη, που αυτό με τη σειρά του σημαίνει το μεγάλωμα της πίτας. Είμαστε απο τους πρώτους που φέραμε στο δημόσιο λόγο το θέμα του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και αυτό έχει αποκτήσει τη δίκη του δυναμική πλέον. Σκοπός μας είναι ένας πιο ώριμος τρόπος οργάνωσης, καθώς και η αλλαγή της καθημερινής νοοτροπίας.
Πέρα από στάση ευθύνης, χρειάζεται να προστατεύσουμε και την υγεία του πολίτη, καθώς και την τοπική οικονομια, και το πραγματικό σημείο παρέμβασης είναι με δράσεις εξωστρέφειας. Στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τους δήμους, στις στάσεις των λεοφωρειο μ όπως έκανε ο ΟΒΙ, καθώς και με περαιτέρω χρήση της mobile εφαρμογής Authenticity Thes.
Καλοστεριωτη η πρωτοβουλία του ΟΒΙ και της ΔΙΜΕΑ. Ο Δήμος Θεσσαλονικης τη στηρίζει και θα τη στηρίζει».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γενικος Διευθυντής του ΟΒΙ κ. Παναγιωτης Κανελλοπουλος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, ανάφερε πως θα μιλήσει από καρδιάς. «Υπάρχουν 3 πόλοι στους οποίους αξίζει να δώσουμε έμφαση, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον ΟΒΙ, τη ΔΙΜΕΑ. Μόνο με αγαστή συνεργασία μπορούμε να φέρουμε πραγματικά καλά αποτελέσματα. Σημαντική είναι, όπως προαναφέρθηκε και η mobile εφαρμογή, η οποία in real time στέλνει τις καταγγελίες παραβίασης της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελληνική Αστυνομία. Ο κ. Κανελλοπουλος υπογράμμισε πως στο πλαίσια των δυο φορέων, η παρουσία με δράσεις εξωστρέφειας ήταν πολύ δυναμική στην συμπρωτεύουσα, ενώ υποστήριξε πως αυτό θα συνεχιστεί σθεναρά και στη Μύκονο κ στην Κέρκυρα, η οποία αναμένεται να χρησθει authenticity το ερχόμενο διάστημα.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία των ανθρώπων. «Δεν αρκούν μόνο οι τίτλοι αλλά και οι άνθρωποι στην παραγωγή. Μεταξύ των δυο φορέων συμμεριζόμαστε κοινά ιδανικά και μας αφορά η προστασία των εσόδων των πολιτών και των ευρωπαϊκών κρατών, η προστασία των καταναλωτών, η υγεία τους, η ευημερία όλων.

Η αποκορύφωση αυτής της συνεργασίας, αποτελεί η αποψινή επισφράγιση με το Μνημόνιο Συνεργασίας».

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Διοικητής της ΔΙΜΕΑ, κ. Χαράλαμπος Μελισσινος, ο οποίος τόνισε πόσο τιμητική είναι η πρόσκληση να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον ΟΒΙ και τη ΔΙΜΕΑ.

Ο κ. Μελισσινος τόνισε τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής αστυνομίας η οποία έχει προσφέρει και χώρο, ο οποίος συνεπικουρεί τις κατασταλτικές δράσεις της μονάδας, και ευχαρίστησε και την Περιφέρεια που στηρίζει όλες τις δράσεις τους. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει, επίσης, στη ΔΙΜΕΑ 10 αστυνομικούς, ενώ χαρακτηριστική είναι και η συμβολή του ελληνικού Λιμενικού που βοηθά τη ΔΙΜΕΑ στις έρευνές της. «Με τη βοήθεια του ΟΒΙ είμαστε σίγουροι πως θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα», τόνισε στον χαιρετισμό του.
Ανάφερε τους μηχανισμούς που συνδράμουν στο έργο τους, τους στόχους της ΔΙΜΕΑ, ενώ παρουσίασε με αριθμούς τα πολύ θετικά αποτελέσματα των ελέγχων στην αγορά.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2022, πραγματοποιήθηκαν 36.331 έλεγχοι, παρουσιάστηκαν 3.794 παραβάσεις, κατασχέθηκαν 506.526 αντικείμενα, ενώ τα πρόστιμα που επιδόθηκαν αγγίζουν τα 4.886.400.

«Από πέρυσι η Αμερική μας έβγαλε από τη λίστα 301, διότι έχουμε αυξήσει τους ελέγχους με πολύ καλά αποτελέσματα στον τομέα του παραεμπορίου».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα ενημερωτικό βίντεο απο τη δράση των μεικτών κλιμακίων της ΔΙΜΕΑ στην Κρήτη, ενώ επισήμανε πως αντιπροσωπευτικά αντικείμενα κατάσχεσης από τη συγκεκριμένη δράση θα μπορεί να δει από κοντά κάθε επισκέπτης στο Περίπτερο 7 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο κ. Σπυρος Περιστερης, Διευθυντης της ΔΙΜΕΑ, ο οποίος χαιρετίζοντας τη σημερινή εκδήλωση ανάφερε πως «η συνεργασία μας με τον ΟΒΙ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Το Πρόγραμμα του EUIPO Authenticities είναι πολύ αξιόλογο και φέρει καρπούς, και στη Μύκονο κ στη θεσσαλονικη. Το ίδιο πιστεύουμε πως θα συμβεί και με τη σύναψη συμφωνίας και στην Κέρκυρα, ενώ υποσχόμαστε πως η ΔΙΜΕΑ θα κάνει το καλυτερο που μπορεί, και για την προστασία των καταναλωτών όπως και των δημοσίων εσόδων».