', '' ); */ ?>
21 Sep
By: Rania Zacharopoulou 0

Ετήσιος Απολογισμός ΟΒΙ 2019

Ο  Ετήσιος Απολογισμός 2019 είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να ενημερωθείτε για τις νέες υπηρεσίες και δράσεις του ΟΒΙ καθώς και για στοιχεία που αφορούν του τίτλους Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στη χώρα μας.

 

Read More
14 Sep
12 Sep
By: Rania Zacharopoulou 0

Σε αυθεντική πόλη “AUTHENTICITY” αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη

Από τις 11 Σεπτεμβρίου και για τα επόμενα δύο χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της συνεργάζονται, για να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν τη Θεσσαλονίκη ως «αυθεντική πόλη/authenticity».

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος «Authenticities» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης επισφράγισαν το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του παραεμπορίου, την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

«΄Το αυθεντικό είναι αιώνιο’ είναι το σλόγκαν αυτής της προσπάθειας και δεν θα μπορούσε μια πόλη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι «μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών είναι ανάγκη να κάνουμε αντιληπτό και κατανοητό πως η προτίμηση αυθεντικών προϊόντων, η αποφυγή ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών, πέρα από στάση ευθύνης, είναι στάση και πρακτική που ευνοεί την τοπική επιχειρηματικότητα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζέρβας, το αυθεντικό παράγει υπεραξία και αυτή με τη σειρά της διαχέεται σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο  Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι για την παρούσα διοίκηση του Υπουργείου η καταπολέμηση του παραεμπορίου έχει αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τα απομιμητικά προϊόντα αποτελούν προσβολή στην πνευματική ιδιοκτησία, μια τεράστια απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο αλλά και μια μεγάλη πληγή για το νόμιμο εμπόριο, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Καράογλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Όλοι εμείς στη Θεσσαλονίκη θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο και την εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας μέσα από την καλλιέργεια παιδείας αγοράς αυθεντικών προϊόντων ομάδων που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, όπως είναι οι φοιτητές, οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες της».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας,  Κωνσταντίνος Γιουτίκαςανέφερε πως «δεν είναι τυχαίο που το παρεμπόριο χαρακτηρίζεται ως μάστιγα, και όπως κάθε μάστιγα απαιτεί ειδικά εργαλεία με πολύπλευρες δράσεις και δράσεις σε βάθος χρόνου για να αντιμετωπιστεί. Το πρόγραμμα «Αυθεντικές Πόλεις» μπορεί πράγματι να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μηχανισμό για την πάταξη του παραεμπορίου. Η καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους πολίτες και η προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας που προωθούνται μέσω του προγράμματος αυτού, μας αφορά άμεσα, εξ ου και η ενεργή συμμετοχή της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για λογαριασμό της Περιφέρειας στην υλοποίηση του προγράμματος».

Έμπρακτη συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος και στη διάχυση της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity), θα έχουν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης καθώς και το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Authenticities, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος εκτός από τις δράσεις του προγράμματος ενημέρωσε και για τη  δημιουργία mobile εφαρμογής (για Android/iOS), η οποία παρέχει τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος παραγωγής και εμπορίας προϊόντων αντιγραφής και πειρατείας σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κανελλόπουλος, το 6,8% των ετήσιων εισαγωγών της ΕΕ, συνολικής αξίας 121 δις ευρώ, είναι παραποιημένα – απομιμητικά προϊόντα, ενώ στο εμπόριο των αγαθών αυτών οφείλεται ετησίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η απώλεια 15 δις ευρώ λόγω διαφυγόντων άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

To πρόγραμμα «Authenticities» αποτελεί συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας των χωρών μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους Ευρωπαίους πολίτες.

Χαιρετισμός του Εκτελεστικού Διευθυντή του EUIPO, Christian Archambeau

Read More
10 Sep
By: Rania Zacharopoulou 0

Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για την Απονομή Βραβείων Ελλήνων Εφευρετών από τον ΟΒΙ στο πλαίσιο του Εορτασμού 100 ετών από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης στην Ελλάδα (1920-2020)

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προκηρύσσουν τον 4ο Διαγωνισμό Απονομής Βραβείων σε διακεκριμένες εφευρέσεις οι οποίες συνέβαλλαν ή μπορούν να συμβάλλουν στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας (Νόμος 1733/1987 άρθρο 20, και ΚΥΑ14113/ΕΦΑ/3850/13.01.2003).

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Αίτηση  συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης των εφευρέσεων και απονομής βραβείων σε εφευρέτες

Ενημέρωση για τα Προσωπικά Δεδομένα

Read More
09 Sep
By: Rania Zacharopoulou 0

Εναρκτήρια Εκδήλωση Προγράμματος «AUTHENTICITIES» με τη συνεργασία του ΟΒΙ, του Δήμου Θεσσαλονίκης και Φορέων της πόλης

«Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ είναι αιώνιο»

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES γίνεται μέρος της ζωής της πόλης και των ανθρώπων της. Από τις 11 Σεπτεμβρίου και για δυο χρόνια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα συνεργαστούν για να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν την πόλη ως «αυθεντική/authenticity».

Μετά το Παρίσι, τη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, είναι η σειρά της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα AUTHENTICITIES, το οποίο αποτελεί  συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (πατέντες, designs, trademarks) των χωρών μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης και ο κ. Κωνστανίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα απευθύνουν χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση καταδεικνύοντας τη σημασία του Προγράμματος για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης,   θεμελίωσε μια συνεργασία που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και  τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του Προγράμματος και την προβολή της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity), θα έχουν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος θα ενημερώσει τους παριστάμενους για τις δράσεις του προγράμματος και για τη  δημιουργία mobile εφαρμογής (για Android/iOS) για την «εφαρμογή στην πράξη», με επιδίωξη τόσο την ενημέρωση για τις δράσεις του Προγράμματος Authenticity όσο και τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος  παραποίησης και πειρατείας σε πραγματικό χρόνο.

Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο Πρόγραμμα AUTHENTICITIES, θα ενισχύσει την προσπάθεια πάταξης των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα  με την τελευταία μελέτη (Ιούνιος 2020) του EUIPO, οι ετήσιες απώλειες δημοσίων εσόδων στην ΕΕ λόγω του φαινομένου της παραποίησης/απομίμησης αγγίζουν τα 15 δις ευρώ. Επιπλέον, το 97% των αναφερόμενων επικίνδυνων προϊόντων παραποίησης εκτιμάται ότι ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές (βλάβη στην ακοή, χημικές ουσίες, ηλεκτροπληξία κλπ).

Στην Ελλάδα, η συνολική απώλεια πωλήσεων σε 4 τομείς (καλλυντικά και είδη ατομικής περιποίησης, φάρμακα, οίνοι και οινοπνευματώδη ποτά και παιγνίδια) αγγίζει τα 552 εκατ. ευρώ.

 

Μετά το τέλος της ενημέρωσης οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις.

Video ΟΒΙ κατά της παραποίησης/πειρατείας:

https://www.youtube.com/watch?v=4nJPZ7NdHzg&t=3s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

 

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

Read More
01 Sep
By: Rania Zacharopoulou 0

Ο Σωτήρης Καλυβάτσης και η Φωτεινή Τσακίρη λένε ΟΧΙ στις απομιμήσεις!

«Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω! Τι κακό έχουν δηλαδή οι μαϊμούδες; Καλές είναι, οικονομικές είναι, δεν ενοχλούν κανέναν!

«Τι κακό έχουν οι μαϊμούδες; Είναι ανθυγιεινές, κακόγουστες, πολλές φορές βγαίνουν και ελαττωματικές! Τη δουλειά σου που έχασες, στις «μαϊμούδες» το οφείλεις!».

Εσείς, αγοράζετε και χρησιμοποιείτε πάντα γνήσια και νόμιμα προϊόντα;

Γνωρίζετε πως η παραποίηση και η αντιγραφή  επώνυμων αγαθών κοστίζει στην Ελλάδα 1,3 δις ευρώ σε χαμένα έσοδα;

Στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης του φαινομένου αγοράς και εμπορίας προϊόντων αντιγραφής, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), αρμόδιος Εθνικός φορέας για την προστασία της  Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (πατέντες και designs), σε συνεργασία με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ideas Powered με σκοπό την προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την αγορά αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων.

Οι δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί, πρωταγωνιστές της ενημερωτικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης κατά των «μαϊμούδων», θεωρούν πως εκτός από την οικονομική διάσταση υπάρχει και αυτή της ασφάλειας!

Τα απομιμητικά προϊόντα δεν ελέγχονται αυστηρά όπως τα γνήσια για τη χρήση ή κατανάλωση από τους ανθρώπους. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα παραποιημένα προϊόντα που βρέθηκαν επικίνδυνα αφορούν παιδιά και ήταν παιχνίδια, ρούχα ή αντικείμενα παιδικής φροντίδας!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες απώλειες λόγω της απομίμησης και πειρατείας αγαθών σε 11 κλάδους της οικονομίας που μελετήθηκαν, αγγίζουν τα  € 60 δις., με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την αγορά εργασίας, το εμπόριο, την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία.

Στο αποκλειστικό βίντεο του ΟΒΙ, ο Θεσσαλονικιός Σωτήρης έρχεται σε αντιπαράθεση με τη Φωτεινή, καθώς ο ίδιος δεν κατανοεί ότι η παραποίηση προϊόντων αλλά και η εμπορία τους είναι παράνομες και τον οδήγησαν τελικά  στην ανεργία!

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας του ΟΒΙ είναι η ενημέρωση του ελληνικού κοινού, με σκοπό την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων και την αποφυγή ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών.

Εμείς οι καταναλωτές, επιβάλλεται να παραμένουμε ενημερωμένοι. Είναι επιτακτικό να προστατεύσουμε το υγιές εμπόριο, το πλήθος των θέσεων εργασίας αλλά και την ασφάλειά μας!

Η ευθύνη βαρύνει όλους μας.

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=4nJPZ7NdHzg

 

Read More
07 Aug
By: Vivi Makri 0

Θετική αξιολόγηση του ΟΒΙ στην Περιβαλλοντική Διαχείριση κατά ISO 14001:2015.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), πιστός στις αρχές του και παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα μας, αξιολογήθηκε με επιτυχία για ακόμη μία χρονιά από την εξωτερική επιθεώρηση του εγκεκριμένου Φορέα Πιστοποίησης για την Περιβαλλοντική Διαχείριση κατά  ISO 14001:2015.

Το Πρότυπο ISO 14001 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος για την Περιβαλλοντική Διαχείριση σε μια επιχείρηση/οργανισμό και εστιάζει στην αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της/του με σκοπό την επιτυχή διαχείρισή τους και τελικά τη βελτίωση της επίδοσής της/του στον τομέα αυτό.

 

Read More
31 Jul
By: Vivi Makri 0

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο ΟΒΙ με το Δήμο Θεσσαλονίκης για την πάταξη του παραεμπορίου και της πειρατείας

Μνημόνιο Συνεργασίας Οργανισμού Βιομηχανικής ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Προγράμματος «AUTHENTICITIES» του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO)

 «Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ είναι αιώνιο»

Στοχεύοντας στην ανάδειξη και πιστοποίηση της Θεσσαλονίκης ως ευρωπαϊκής «αυθεντικής πόλης/authenticity», υπογράφηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ τον ΟΒΙ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Χρόνης και ο Γενικός Διευθυντής Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον ΟΒΙ έχει κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στην καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων και αποφυγής ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών, στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και στη συμβολή όλων στην ενίσχυση της αξίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Μίλησε για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως αυθεντικής πόλης, σημειώνοντας ότι το αυθεντικό παράγει υπεραξία και αυτή με τη σειρά της διαχέεται σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει θέσει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα ζητήματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επιτυχίες που έχει καταγράψει σε αυτόν τον τομέα η Δημοτική Αστυνομία.

«Σε κάθε πρόβλημα, όμως, η λύση δεν μπορεί να προέλθει μόνον από την καταστολή και την αστυνόμευση. Έχει αξία να προσπαθήσουμε με τρόπο ώριμο και οργανωμένο να αλλάξουμε τα καταναλωτικά ήθη, τις καθημερινές πρακτικές και τις στιγμιαίες αποφάσεις των πολιτών. Μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών να κάνουμε αντιληπτό και κατανοητό πως η προτίμηση αυθεντικών προϊόντων και η αποφυγή ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών, πέρα από στάση ευθύνης, είναι στάση και πρακτική που ευνοεί την τοπική επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπαίνει στην προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας. «Μας αφορά, νοιαζόμαστε, ενεργούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια τυχαία πόλη. Έχει ιστορία 2.500 ετών. Από όλη αυτή την τεράστια ιστορική διαδρομή η πόλη έχει γνήσια αντιπροσωπευτικά μνημεία, αρχαία, βυζαντινά, νεοκλασικά. Είναι μια πράγματι «Αυθεντική Πόλη»», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, προσθέτοντας: «Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη είναι διαχρονικά ένα μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο με το λιμάνι, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες. Αυτά τα στοιχεία που συγκεντρώνει η πόλη είναι που μας ώθησαν να την προτείνουμε ως υποψήφια για το πρόγραμμα Authenticity του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας».

 «Το αυθεντικό είναι αιώνιο»

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, Δήμος Θεσσαλονίκης και ΟΒΙ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, διάρκειας δύο ετών.

Οι δράσεις θα επικεντρωθούν σε θετικά μηνύματα και στην προβολή της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity),  συνεισφέροντας  στη  δημιουργία και διατήρηση ενός ζωντανού δικτύου ευρωπαϊκών πόλεων που προωθούν διαρκώς την αγορά αυθεντικών προϊόντων με κοινό slogan «The AUTHENTIC is eternal» (το αυθεντικό είναι αιώνιο).

Στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας με δέκτες τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί πλήθος  ενημερωτικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων των τοπικών διωκτικών αρχών (ΣΔΟΕ, αστυνομία, τελωνείο, λιμεναρχείο), εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πραγματοποίηση διαγωνισμών και θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο των φεστιβάλ της πόλης.

Εφαρμογή για κινητά

Στοχεύοντας στην ενεργή συμμετοχή όλων των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης, ο ΟΒΙ δημιούργησε mobile εφαρμογή (για Android/iOS) για την «εφαρμογή στην πράξη», με επιδίωξη τόσο την ad hoc ενημέρωση για τις δράσεις του προγράμματος Authenticity όσο και τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος  παραποίησης και πειρατείας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει μια σειρά από σημεία κοινού ενδιαφέροντος για τους συνεργαζόμενους φορείς και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την πάταξη των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες, ώστε να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του EUIPO οι απώλειες εσόδων αγγίζουν έως και 60 δις ευρώ κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ λόγω του φαινομένου παραποίησης σε 11 βασικούς τομείς της οικονομίας, με κυριότερους κλάδους που βάλλονται να είναι η ένδυση, η υπόδηση, τα φάρμακα και τα καλλυντικά.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία   εκπροσώπων από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που επίσης θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα «AUTHENTICITIES» αποτελεί  συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (πατέντες, designs, trademarks) των χωρών μελών της Ε.Ε. για την καλλιέργεια στους ευρωπαίους πολίτες νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων.

 

 

Read More
30 Jul
28 Jul
By: Rania Zacharopoulou 0

Διακοπή λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Θυρίδας, Πέμπτη 30.07.2020, 13:00 – 18:00

Ενημερώνουμε τους χρήστες της Ηλεκτρονικής Θυρίδας (ΗΘ) του ΟΒΙ ότι την Πέμπτη, 30.07.2020, για το διάστημα από 13:00 έως 18:00, η λειτουργία της ΗΘ δεν θα είναι διαθέσιμη για το κοινό λόγω εργασιών συντήρησης.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Read More