Αρχική Ταυτότητα ΟΒΙ Τέλη Υπηρεσίες Ειδήσεις Έντυπα Επικοινωνία  
Βρίσκεστε εδώ: Ειδήσεις
Αναζήτηση  
   Είσοδος
ΕυρεσιτεχνίεςΒιομηχανικά ΣχέδιαΤεχνολογική Πληροφόρηση
Εκδηλώσεις
 
 Τρία νέα γραφεία εγκαινίασε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Σε αναπτυξιακή τροχιά και με τρία νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, ο ΟΒΙ στοχεύει να αναδείξει την καινοτομία στην περιφέρεια, να προάγει και να προστατέψει τη γνώση και την τεχνολογία που παράγεται, να συμβάλλει στην εμπορική αξιοποίηση της εφευρετικής δραστηριότητας, να την μετατρέψει σε πλεονέκτημα στην αγορά.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας απευθύνεται, όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ι. Καπλάνης στο σύνολο των επιχειρήσεων, στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες,  στις ΜμΕ και τις start-ups, στους ερευνητές και τον ακαδημαϊκό κόσμο, στους ανεξάρτητους εφευρέτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να τα κατοχυρώσουν. Με τη συνδρομή του Οργανισμού ως αρμόδιου εθνικού φορέα για την έκδοση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας  και Τίτλων Προστασίας Βιομηχανικών Σχεδίων διασφαλίζεται ότι θα αποκομίσουν οι ίδιοι τα οφέλη που προκύπτουν από την προστασία και παραγωγή της Διανοητικής  Ιδιοκτησίας τους.

Μέσω των τριών νέων περιφερειακών γραφείων (Βιβλιοθήκες) δίνεται η δυνατότητα για διασύνδεση της περιφέρειας με το κέντρο, ώστε το εφευρετικό κοινό των τριών περιοχών να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τεχνολογικής πληροφόρησης σχετικά με την ευρεσιτεχνία ή το design που τους ενδιαφέρει.

Ο ΟΒΙ εγκαινίασε στις 14 Ιουνίου το νέο γραφείο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δύο σημεία επαφής με το κοινό, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας του ΑΠΘ. O Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Καθ. Π. Μήτκας έκανε λόγο για τη σημασία της συνεργασίας για τη διασύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την επιχειρηματική, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Ε. Ζαφείρης τόνισε τη συνεισφορά του ΟΒΙ και των περιφερειακών γραφείων του στην δημιουργία αλυσίδων αξίας για την ενσωμάτωση της συνολικής αξίας των παραγόμενων προϊόντων.

Ενώ, στις 18 Ιουνίου, εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο του ΟΒΙ στο Ηράκλειο Κρήτης, με έδρα το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, στο ΙΤΕ. Τα εγκαίνια του νέου του Γραφείου στην Κρήτη έδωσαν το έναυσμα για συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών των δύο φορέων σε ζητήματα έρευνας και καινοτομίας. Ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) κ. Α. Σαϊτάκης, τόνισε ότι το περιφερειακό γραφείο του ΟΒΙ θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στα μέλη της ερευνητικής /ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών επιχειρήσεων, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Ε. Αλιφιεράκης, ανέφερε ότι  η δικτύωση και η διασύνδεση της εφευρετικής δραστηριότητας με την οικονομική παραγωγή είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Εγκαίνια είχαν πραγματοποιηθεί  νωρίτερα, στις 28 Απριλίου και για το γραφείο της Πάτρας, το οποίο εδρεύει στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων - Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας και του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Το αναπτυξιακό πλάνο για την προώθηση της καινοτομίας στο σύνολο της χώρας, περιλαμβάνει όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ, Δρ. Π. Τσιαβός τη δημιουργία 13 συνολικά γραφείων – ένα ανά περιφέρεια – τα οποία θα λειτουργούν ως one-stop-shop, ως ΚΕΠ Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η Διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται επιπλέον σε φάση υλοποίησης δυο κομβικών τομών για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα: την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης για τη διευκόλυνση των καταθετών και τη δημιουργία Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η οποία θα αναλάβει και την πιστοποίηση εξειδικευμένων συμβούλων ευρεσιτεχνιών,  σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 
Print
Ηλεκτρονική Πληρωμή ΤελώνΕθνικό Μητρώο ΤίτλωνΥπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ)
© OBI all rights reserved σχεδίαση και ανάπτυξη από PROFILE S.A.
Πιστοποιημένο ΣΔΠ κατά : EN ISO 9001:2015 και ΕΝ ISO 14001:2015