Αρχική Ταυτότητα ΟΒΙ Τέλη Υπηρεσίες Ειδήσεις Έντυπα Επικοινωνία  
Βρίσκεστε εδώ: Ταυτότητα ΟΒΙ » Ιστορική Αναδρομή » "Τα πρώτα ΔΕ στην Ελλάδα". Επετειακή Έκδοση 1920-1925
Αναζήτηση  
   Είσοδος
ΕυρεσιτεχνίεςΒιομηχανικά ΣχέδιαΤεχνολογική Πληροφόρηση
"Τα πρώτα ΔΕ στην Ελλάδα". Επετειακή Έκδοση 1920-1925
 

Από το 1920 πρωτοεφαρμόζεται στην Ελλάδα σύστημα προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας όσον αφορά τις εφευρέσεις.

Η ανθρώπινη εφευρετικότητα λύνει καθημερινά προβλήματα αλλά και  αναπτύσσει το βιοτικό επίπεδο και καθορίζει την πορεία της οικονομίας. Ουσιαστικά, κάθε εποχή καθορίζεται από τις εφευρέσεις της.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σχεδόν έναν αιώνα μετά, να δούμε με τo βλέμμα του σήμερα τις εφευρέσεις, τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Επιλέξαμε ορισμένα χαρακτηριστικά: Πλυντήρια ρούχων και μηχανές  ραπτικής, γεωργικά εργαλεία και μέθοδοι υφαντουργίας, μέχρι μουσικά όργανα και κορσέδες, μαρτυρούν την εικόνα μιας εποχής που πασχίζει να αξιοποιήσει φυσικούς πόρους, να καλύψει πρακτικές ανάγκες και να εκπληρώσει επιθυμίες.

Από τη γέννηση του συστήματος προστασίας των ευρεσιτεχνιών μέχρι σήμερα, η αρμόδια αρχή διαχείρισης των Διπλωμάτων  Ευρεσιτεχνίας άλλαξε πολλές φορές. Αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στη συνέχεια  το Υπουργείο Εμπορίου και πάλι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι Νομαρχίες, για μια φορά ακόμα το Υπουργείο Εμπορίου και τέλος το Υπουργείο Βιομηχανίας για να δώσει τη θέση του πλέον από 1ης Ιανουαρίου 1988 στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) (με τον Ιδρυτικό Νόμο 1733/1988).

Έκτοτε, ο ΟΒΙ υπηρετεί τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του συστήματος προστασίας και συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Με σεβασμό σ΄ αυτήν την ιστορική διαδρομή, σας καλούμε μέσα από τις επόμενες σελίδες, σε ένα ταξίδι στο χρόνο, και το θαυμαστό, για κάθε εποχή, κόσμο των εφευρέσεων.

"Τα πρώτα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα". Επετειακή Έκδοση 1920 - 1925. 


Print
Ηλεκτρονική Πληρωμή ΤελώνΕθνικό Μητρώο ΤίτλωνΥπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ)
© OBI all rights reserved σχεδίαση και ανάπτυξη από PROFILE S.A.
Πιστοποιημένο ΣΔΠ κατά : EN ISO 9001:2015 και ΕΝ ISO 14001:2015