Η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το Εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο με τίτλο: «Η συμβολή των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ως βιβλιογραφική πηγή (patent literature) τεχνολογικής πληροφόρησης», την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η ενίσχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης και της ερευνητικής δεξιότητας των συμμετεχόντων, μέσω της αξιοποίησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) ως αξιόπιστης βιβλιογραφικής πηγής για την τεκμηρίωση της καινοτομίας. Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις και εφαρμοσμένα εργαλεία, να εξοικειωθούν με την αναζήτηση και αξιολόγηση της πληροφοριακής αξίας του πατενταρισμένου τεχνολογικού περιεχομένου.
Εναρκτήριος Χαιρετισμός και Κεντρικές Εισηγήσεις
Η εκδήλωση ξεκίνησε επίσημα με τον χαιρετισμό του Γενικού Διευθυντή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Κώστα Τραμαντζά, ενώ με την παρουσία του τίμησε ο κ. Αναστάσιος Θωμόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ), συμβάλλοντας με τη συμμετοχή του στο ιδιαίτερο κλίμα της διοργάνωσης.
Οι βασικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από:
- Τον Δρ. Λάμπρο Πυργιώτη, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ, Δρ. Οικονομολόγο (Περιφερειολόγο) Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ και της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ)
- Τον κ. Λουδοβίκο Βανέρκ, Μηχανολόγο Μηχανικό Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Προϊστάμενο του Τμήματος Εφευρέσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΟΒΙ, καθώς και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒΙ.
Το εργαστήριο απευθύνθηκε σε ερευνήτριες και ερευνητές από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ συγκέντρωσε επίσης ενδιαφέρον από εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων και του ευρύτερου παραγωγικού οικοσυστήματος, με σκοπό να ενισχύσουν την τεκμηρίωση και αξιολόγηση του καινοτομικού χαρακτήρα του ερευνητικού τους έργου.
Η δράση εντάσσεται στις στρατηγικές πρωτοβουλίες των συνδιοργανωτών για τη διασύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την ενίσχυση της εθνικής τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας.