210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Αρχική FAQ Εμπορικά Σήματα – FAQ

Εμπορικά Σήματα – FAQ

1.  Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησης

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το σήμα σας ή κάποιο παρόμοιο είναι ήδη καταχωρισμένο ή ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετική αίτηση καταχώρισης, έχετε τις εξής επιλογές:

 • Διαπραγμάτευση: επικοινωνείτε με τον κάτοχο του προγενέστερου σήματος προκειμένου να καταλήξετε σε συμφωνία (στην αγορά συνυπάρχουν πολλά ταυτόσημα ή ομοειδή σήματα).

 • Καταχώριση με κίνδυνο: προβαίνετε στην κατάθεση της αίτησής σας και διακινδυνεύετε το ενδεχόμενο να σας ασκηθεί ανακοπή (η απόφαση περί άσκησης ανακοπής κατά αίτησης καταχώρισης σήματος της ΕΕ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη προγενέστερης καταχώρισης δεν σας εμποδίζει να καταθέσετε τη δική σας αίτηση).

 • Αμφισβήτηση: προβαίνετε σε αμφισβήτηση του προγενέστερου σήματος.

 • Παραίτηση: δεν προβαίνετε στην κατάθεση αίτησης καταχώρισης διότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος ανακοπής.

2. ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ;

Εάν το σήμα δεν έχει καταχωρηθεί υπάρχει κίνδυνος για εκμετάλλευσή του από τρίτους.

3. ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ;

Ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να εγείρει αγωγή ενώπιον Μονομελούς Πρωτοδικείου, αξιώνοντας άρση και παράλειψη της προσβολής στο μέλλον, ακόμα και αποζημίωση, σε περίπτωση ζημίας από υπαιτιότητα. Μπορεί επίσης να ζητηθεί και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

4. ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

O Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ευθύνη για τα Εμπορικά Σήματα. Ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή (Ν. 4796/2021, ΦΕΚ 63, 17.04.2021, άρθρα 33-48) η υπηρεσιακή ενοποίηση και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τα Εμπορικά Σήματα στον ΟΒΙ είναι γεγονός, συμβάλλοντας στη θεσμική εναρμόνιση της χώρας μας με την πρακτική όλων των υπόλοιπων χωρών.

5. ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΑΣ ΣΗΜΑΤΟΣ;

Αρμόδιος για την κατάθεση αίτησης καταχώρισης εμπορικών σημάτων στην Ελλάδα είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την «Υπηρεσία Μίας Στάσης», καθημερινά, 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. 

Τηλέφωνα: 211-1097901-3, 80011-08108, 210 6183580 – 582  

Γραφεία: Βαρβάκη 21 & Μομφεράτου, Γκύζη, 11474 Αθήνα

email: info@obi.gr

6. Γιατί να καταχωρίσω το εμπορικό μου σήμα;

Τα σήματα είναι σημεία που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο για τον προσδιορισμό προϊόντων.

Το σήμα σας είναι το σύμβολο μέσω του οποίου σας αναγνωρίζουν οι πελάτες σας. Σας διακρίνει από τους ανταγωνιστές σας. Μπορείτε να προστατεύσετε και να αξιοποιήσετε περαιτέρω το σήμα σας καταχωρίζοντάς το.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει σε επίπεδο καταχώρισης είναι ότι το σήμα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένο.

7. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ;

 • Όταν υπάρχει όμοιο ή παραπλήσιο ηχητικά σήμα το οποίο να έχει προγενεστέρως κατοχυρωθεί στο μητρώο σημάτων και να διακρίνει όμοια ή παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες. Τον κίνδυνο αυτόν τον αποφεύγει ο καταθέτης με τη διενέργεια ενός νομικού προελέγχου στα Βιβλία Σημάτων της Υπηρεσίας Σημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η διαθεσιμότητα του εκάστοτε σήματος.

 • Όταν αποτελείται η ένδειξη του σήματος από λέξεις ή σύμβολα που έχουν αμιγώς περιγραφικό χαρακτήρα, δηλαδή περιγράφουν το προσφερόμενο προϊόν ή υπηρεσία ή λοιπές λέξεις δηλωτικές της ποιότητας, της ποσότητας, της προέλευσης ή της αξίας του προσφερόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας.

 • Όταν η ένδειξη του σήματος είναι αντίθετη με τα χρηστά ήθη ή τη δημόσια τάξη.

 • Όταν έχει παραπλανητικό χαρακτήρα,  αναφορικά λ.χ. με τον τόπο προέλευσης, την ποιότητα, την ποσότητα ή τη φύση του προσφερόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας.

8. Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ ® και ™, αλλά και πού χρησιμοποιείται το ©;

 • Το διακριτικό ®, γνωστό και ως registered trademark, είναι και το πιο διαδεδομένο καθώς διακρίνει τα γενικά εμπορικά σήματα πλήρως ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών

 • Το διακριτικό ™, γνωστό και ως ‘trademark’, το οποίο διακρίνει επωνυμίες περισσότερο ολιγοπωλιακού χαρακτήρα και εφευρέσεις λέξεων, επωνυμιών και απεικονίσεων (σχέδιο).

 • Το διακριτικό ©, γνωστό και ως copyright, το συναντάμε σε φράσεις, βιβλία και συναφή πνευματικά δικαιώματα.

Κοινώς, τα ® και ™ αναφέρονται σε εμπορική και βιομηχανική ιδιοκτησία, ενώ το διακριτικό © αναφέρεται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

9. Μεταβίβαση σήματος

Το σήμα μεταβιβάζεται ελεύθερα με ή χωρίς την επιχείρηση, είτε εν ζωή με σύμβαση, είτε αιτία θανάτου, κατά τους κανόνες της κληρονομικής διαδοχής.