210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025

Αποκλειστική Συνέντευξη Γενικού Διευθυντή WIPO κ. Daren Tang στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ασπίδα και ξίφος η Διανοητική Ιδιοκτησία για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη

Η επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του World Intellectual Property Organization – WIPO, Daren Tang, στην Αθήνα τον Ιούνιο για το International IP Enforcement Summit 2025, αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας.

Ο κ. Tang σε αποκλειστική του συνέντευξή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι η Διανοητική Ιδιοκτησία αποτελεί «ασπίδα και ξίφος» για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη, ειδικά σε μια εποχή ψηφιακών μετασχηματισμών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εγκαινίασε το Συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 350 συμμετέχοντες και 80 ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, στο keynote speech του εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ), ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), συζήτησε με Έλληνες αξιωματούχους για την αξιοποίηση εργαλείων όπως το IP Diagnostic Tool και τα IP Management Clinic for SMEs Program του WIPO, ανάδειξε τη σημασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (GIs) για την αγροτική ανάπτυξη, με έμφαση σε πιλοτικό έργο για το ελαιόλαδο Καλαμάτας, ενώ εξήρε την ελληνική καινοτομία, λέγοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι καλά ενημερωμένοι για τη στρατηγική χρήση της ΔΙ ως επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό εργαλείο

Σε απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο ίδιος αναφέρει ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μακρά ιστορία στη χρήση των παγκόσμιων μητρώων μας για να προωθήσουν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τα εμπορικά τους σήματα σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επίσης το σύστημα της Λισαβόνας για την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων όπως η «φέτα», το «ούζο» και οι «ελιές Καλαμών» – θησαυροί που δεν αποτελούν μόνο σημαντικούς οικονομικούς μοχλούς, αλλά και αγαπημένα στοιχεία της ελληνικής κληρονομιάς και κουλτούρας. Ένα ισχυρό οικοσύστημα Διανοητικής Ιδιοκτησίας μπορεί να στηρίξει την καινοτομία και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη σε πολλά επίπεδα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους παραδοσιακούς κλάδους – η προστασία γεωγραφικών ενδείξεων όπως οι ελιές Καλαμών και το ούζο μπορεί να ενισχύσει την αξία τους στις διεθνείς αγορές και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Διαβάζουμε την πλήρη συνέντυξη του κ. Tang στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.amna.gr/business/article/912223/Aspida-kai-xifos-i-Dianoitiki-Idioktisia-gia-tin-kainotomia-kai-tin-oikonomiki-anaptuxi