210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Διαγωνισμός XPRIZE WILDFIRE για τον τερματισμό των καταστροφικών πυρκαγιών – 11 εκατομμύρια δολάρια σε βραβεία

Οι ακραίες πυρκαγιές αυξάνονται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε περισσότερες πυρκαγιές που καίνε μεγαλύτερες περιοχές, σε υψηλότερη ένταση, ενώ εξαπλώνονται εκτός ελέγχου γρηγορότερα.  Αυτές οι μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφικές συνέπειες – από την αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση και την απώλεια ζωών και περιουσιακών στοιχείων, έως την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η ανθρωπότητα και η φωτιά μπορούν να συνυπάρξουν με βιώσιμο και ασφαλή τρόπο. Όπου οι πυρκαγιές εντοπίζονται γρήγορα, με αμεσότητα και ακρίβεια, επιτρέποντας την ασφαλή διαχείριση των περιβαλλοντικά επωφελών πυρκαγιών και την ταχεία καταστολή των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο ομογενής Πίτερ Διαμαντής, πρωτοπόρος στην καινοτομία, ετοιμάζεται να προσφέρει 11 εκατομμύρια δολάρια μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «XPRIZE», τον παγκόσμιο ηγέτη στο σχεδιασμό και τη λειτουργία διαγωνισμών, που δίνει κίνητρα για την επίλυση των μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας.

Αυτή τη φορά, ξεκίνησε το XPRIZE Wildfireένα 4ετή παγκόσμιο διαγωνισμό που θα απονείμει Βραβεία αξίας 11 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανταγωνιστικές ομάδες που θα καινοτομήσουν, προσφέροντας τεχνολογίες για τον τερματισμό των καταστροφικών πυρκαγιών.

O διαγωνισμός δομείται σε δύο επιμέρους θεματικές, οι οποίες θέτουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, αντίστοιχα, στόχους αντιμετώπισης βασικών προβλημάτων διαχείρισης των πυρκαγιών. Στις δύο επιμέρους θεματικές, το XPRIZE Wildfire στοχεύει να μεταμορφώσει τον τρόπο διαχείρισης και καταπολέμησης των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα:

  • Στη θεματική «SpaceBased Wildfire Detection & Intelligence» (εγγραφή έως τις 31 Αυγούστου 2023), οι ομάδες θα έχουν ένα λεπτό για να ανιχνεύσουν με ακρίβεια όλες τις πυρκαγιές σε ένα τοπίο μεγαλύτερο από την έκταση ολόκληρών πολιτειών ή χώρας και 10 λεπτά για να χαρακτηρίσουν με ακρίβεια αλλά και να αναφέρουν δεδομένα με τα λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα στους διαχειριστές πυρκαγιών, οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος.
  • Στην θεματική «Αυτόνομη Αντιμετώπιση Πυρκαγιών» (εγγραφή έως τις 31 Οκτωβρίου 2023), οι ομάδες θα πρέπει να παρακολουθούν τουλάχιστον 1.000 km2 και να καταστέλλουν αυτόνομα μια πυρκαγιά εντός 10 λεπτών από την ανίχνευσή της.
  • Το βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων «Lockheed Martin Accurate Detection Intelligence Bonus Prize», θα απονεμηθεί για καινοτομίες στον ακριβή εντοπισμό των πυρκαγιών.

To έπαθλο των 11 εκατ. δολαρίων πρόκειται να κατανεμηθεί ως εξής:

Ποσό 3,5 εκατ. $ ανά θεματική δίνεται σε κάθε ομάδα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση (σύνολο 7 εκατ. $).

Ποσό 1,5 εκατ. $ ανά θεματική δίνεται σε μία ομάδα, της οποίας το εκπονηθέν έργο θα θεωρηθεί από τους κριτές ότι αποτελεί «ορόσημο» για την προαγωγή των σκοπών που θέτει ο διαγωνισμός (σύνολο 3 εκατ. $).

Ποσό 1 εκατ. $ δίνεται σε μία (ή μοιράζεται μεταξύ περισσοτέρων ομάδων), της οποίας το εκπονηθέν έργο θα θεωρηθεί από τους κριτές ότι συμβάλλει στην ορθή, ακριβή και άμεση ανίχνευση των πυρκαγιών.

Πώς γίνεται η εγγραφή Ομάδας στον διαγωνισμό: Οι εγγραφές για το  XPRIZE Wildfire ξεκίνησαν επίσημα στις 21 Απριλίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες ενθαρρύνονται να διαβάσουν τις Οδηγίες του Διαγωνισμού:

https://assets-us-01.kc-usercontent.com/5cb25086-82d2-4c89-94f0-8450813a0fd3/de8a677e-f890-4ef7-9e7c-8f1a998108e8/XPRIZE%20Wildfire%20Competition%20Guidelines_V1.0_04212023%20%281%29.pdf.

Εκεί, μπορείτε να βρείτε τους στόχους του διαγωνισμού, λεπτομέρειες για τις 2 θεματικές και τα χρονοδιαγράμματά τους, την διαδικασία εγγραφής μιας ομάδας και τους βασικούς στόχους του διαγωνισμού.

Ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://www.xprize.org/prizes/wildfire

Δημοσιεύματα Τύπου:

https://www.ot.gr/2023/04/24/green/klimatiki-allagi/piter-diamantis-o-omogenis-pou-sygkentrose-11-ekat-dol-gia-na-nikisei-tis-dasikes-pyrkagies/

https://www.iefimerida.gr/kosmos/piter-diamantis-stoho-na-exafanisei-tis-pyrkagies

https://www.lifo.gr/now/world/piter-diamantis-o-omogenis-poy-dinei-11-ekat-dolaria-gia-na-exafanisei-tis-dasikes