210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Με συμμετοχή του ΟΒΙ και μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το επετειακό 10o Athens Science Festival στην Τεχνόπολη

Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 10 ετών από το πρώτο Athens Science Festival, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στήριξε χθες 21 Απριλίου 2024 τη μοναδική γιορτή επιστήμης και καινοτομίας στην Τεχνόπολη, με συμμετοχή σε panel διαλόγου. Τον Οργανισμό εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Σταφυλάς, Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ (ΕΜΠ), Προϊστάμενος Τμήματος Εφευρέσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Οργανισμό, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης στο Innovathens με τίτλο “Humanity Through Robotics”.

Με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο, curator του Athens Science Festival, τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η ρομποτική και γενικότερα οι τεχνολογίες αυτοματισμού, οι οποίες μπαίνουν, πλέον, ολοένα βαθύτερα στην καθημερινότητά μας.

Το πάνελ αποτελούνταν από τον κ. Ευάγγελο Παπαδόπουλο, καθηγητή Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον κ. Κωνσταντίνο Νεστοράκη, Innovation Engineer, Ομάδα IT Innovation Center Ομίλου ΟΤΕ, Robotics και τον κ. Γιάννη Κούνα, General Manager ASBIS Hellas Single Member SA.

Ο κ.Σταφυλάς στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πάνελ ομιλιών, ανέπτυξε τα ακόλουθα:

Παρουσίαση 2 case studies:

  • Της βραβευμένης Ισπανίδας μηχανικού Elena Carcia Armada, ως καλύτερη εφευρέτης για το έτος 2022 κατόπιν διαδικτυακής ψηφοφορίας του κοινού, για την εφεύρεση της που αφορούσε ρομποτικό εξωσκελετό κατάλληλο για παιδιά με αναπηρία, με αρθρώσεις ελεγχόμενης σκληρότητας μέσω χρήσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (συνδυασμός ρομποτικής καινοτομίας και τεχνολογιών στον τομέα της υγείας /EP3225363B1, EP3009240B1).
  • Καθώς επίσης και την εφεύρεση της Νορβηγικής επιχείρησης Stingray Marine Solutions που ήταν μέσα στους φιναλίστ καλύτερης εφεύρεσης για το έτος 2019 στην κατηγορία μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η προτεινόμενη εφεύρεση αφορούσε ρομποτικό υποβρύχιο εξοπλισμό εντός μονάδας ιχθυοτροφείας σολωμού όπου μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας εικόνας προσδιοριζόταν κατά πόσο ο σολωμός έχει μολυνθεί από επιβλαβή θαλάσσια ψείρα και ενεργοποιώντας κατά περίπτωση μηχανισμό ακτινοβόλησης παλμού πράσινου λέιζερ εξολοθρευόταν το θαλάσσιο παράσιτο (συνδυασμός ρομποτικής καινοτομία και ναυπηγικής μηχανολογίας /EP2531022B1).

Στη συνέχεια, διατυπώθηκε ο τρόπος λειτουργίας των αυτόνομων ρομποτικών μηχανισμών που στηρίζεται στην ερμηνεία του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται κατά την συλλογή πολλαπλών δεδομένων μέσω των αισθητηρίων συστημάτων που διαθέτουν, την επεξεργασία αυτών στους ενσωματωμένους επεξεργαστές τους με την χρήση προηγμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης/Μηχανικής Μάθησης με σκοπό την ρύθμιση των κινήσεων τους προς επίτευξη των οριζόμενων στόχων με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Για να μπορεί ένας ρομποτικός μηχανισμός να αλληλοεπιδρά αποδοτικά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και να λειτουργεί αυτόνομα είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξει περαιτέρω τις ρομποτικές αισθήσεις του (οπτική, ακουστική, απτική, οσφρητική, γευστική). Συνεχής εξέλιξη στη τεχνολογία των αισθητηρίων, στην επιστήμης των Η/Υ, στα συστήματα της ψηφιακής επικοινωνίας καθιστούν δυνατή την εφαρμογή των ρομποτικών μηχανισμών σε όλο και περισσότερα τεχνικά πεδία.

Αναφέρθηκε η χρήση ChatGPT model στην ρομποτική με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ρομποτικής νοημοσύνης. Αναφέρθηκαν αναλυτικά οι 7 διακριτοί τύποι ρομποτικής νοημοσύνης (γλωσσική, λογική-μαθηματική, χωρική, σωματική-κιναισθητική, δημιουργική, διαπροσωπική, φυσιοκρατική) όπου το GPT model προβλέπεται να εφαρμοστεί.

Ακολούθως, εκφράστηκε ο προβληματισμός για το ποιος θα έχει τον έλεγχο λειτουργίας και την ευθύνη των πράξεων των αυτόνομων ρομποτικών μηχανισμών καθώς η υπάρχουσα ανθρωποκεντρική νομοθεσία εστιάζει στα ηθικά και φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου. Στο σενάριο που τα ρομπότ γίνουν αποδεκτά ως οντότητες με αντιληπτική ικανότητα τότε απαιτείται ένα νέο νομικό πλαίσιο που πιθανόν να εξασφαλίζει την προστασία της ύπαρξης τους.

Ο κ. Σταφυλάς τόνισε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προϋποθέτει διαφάνεια, όπου κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα επεξήγησης (explainable AI) στο πως προέκυψε μια απόφαση κατά την επεξεργασία των δεδομένων, ειδάλλως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το κίνδυνο της αλγοκρατίας (της τρομοκρατίας των αλγορίθμων).

Κλείνοντας, ανάφερε ότι τα μοντέλα της Τεχνητής Νοημοσύνης στηρίζονται στην διερευνητική ανάλυση των δεδομένων συνεπώς απαιτείται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την διαφύλαξη της ηθικής των δεδομένων (data ethics) που χρησιμοποιούνται προς εκπαίδευση των μοντέλων αυτών. Διαφορετικά πιθανή εισερχόμενη μεροληπτική προκατάληψη των δεδομένων υπέρ ή κατά μιας κοινωνικής ομάδας θα έχει ως συνέπεια να αναπαράγεται η μεροληψία αυτή στη λήψη αποφάσεων από τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης.