210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Συνάντηση συνεργασίας Προέδρου ΕΡΟ A. Campinos – Υφυπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση και διοίκησης ΟΒΙ

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, κ.  António Campinos.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος και οι συνεργάτες του υποδέχθηκαν θερμά την αντιπροσωπεία του EPO στην Αθήνα τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δέχθηκε την ίδια ημέρα την αντιπροσωπεία του EPO, καθώς και στελέχη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για περαιτέρω συνομιλίες.

Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στην επέκταση του επιτυχημένου ιστορικού συνεργασίας που έχει αναπτυχθείς και συνεχίζεται ανάμεσα στο ΕΓΔΕ και τον ΟΒΙ, με σκοπό την επίτευξη ωφέλειας για ολόκληρο το ευρωπαϊκό Σύστημα Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ), συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Διερευνήθηκαν περαιτέρω συνέργειες, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διεύρυνση της συμμετοχής των ελληνικών πανεπιστημίων και των ταλαντούχων Ελλήνων αποφοίτων στο Pan-European Seal Young Professionals Program του ΕΓΔΕ και τη δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών επαγγελματικής κινητικότητας μεταξύ των δύο Γραφείων.

Ένα άλλο βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από τις πιο πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις σήμερα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Goals).

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία του ΕΓΔΕ περίγραψε τον τρόπο με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στηρίζει

  1. τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας, της συνέπειας και την επικαιρότητα
  2. την επιδίωξη αύξησης της διαφάνειας και του διαλόγου με τους χρήστες, μέσω της επικείμενης έναρξης λειτουργίας του Παρατηρητηρίου του ΕΓΔΕ (EPO Observatory)
  3. την προετοιμασία για την καθιέρωση του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, το οποίο θα απλουστεύσει την προστασία και την επιβολή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, προσφέροντας οφέλη ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου ευρωπαϊκού Συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με παγκόσμιο αντίκτυπο.