210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν εχθές 12.03.2024, στο Ζάππειο Μέγαρο, τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης του European Patent Office & του OBI-Hellenic Industrial Property Organisation στο Ζάππειο Μέγαρο.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 12.03.2024, στο Ζάππειο Μέγαρο, τα εγκαίνια της Έκθεσης του European Patent Office (EPO) και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με τίτλο «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από την πολιτική, ακαδημαϊκή, ερευνητική κοινότητα, καθώς και πλήθους κόσμου, οι οποίοι περιηγήθηκαν στη διαδραστική Έκθεση, όπου παρουσιάζεται όλη η σύγχρονη τεχνογνωσία και οι τεχνικές πληροφορίες που περιέχονται στην εξειδικευμένη Πλατφόρμα που δημιούργησε το EPO.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολή της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και του σύγχρονου εξοπλισμού πριν και κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών, και επισήμανε πως «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να διοχετευθεί ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στο κομμάτι της αποκατάστασης.
Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, πηγαίνουν το πρωί στη δουλειά τους και δεν είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουν το βράδυ για να προστατεύσουν εμάς, τις περιουσίες μας και το φυσικό κάλλος. Αξίζουν τη στήριξη και τη βοήθειά μας σε μια δύσκολη προσπάθεια».
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της υπογράμμισε πως «στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι επιτακτική η ανάγκη για οργανωμένη και ταχεία επέμβαση, ώστε να επιταχύνονται και οι διαδικασίες αποκατάστασης και να επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή του οικοσυστήματος, αλλά και τη ζωή των πολιτών.
«Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα έντονα την επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας», τόνισε, «γι’ αυτό όλος αυτός ο πλούτος των καινοτόμων εφαρμογών και ιδεών επιβάλλεται να ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, με βάση τα πρωτόκολλα που έχει ήδη η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών». Η κυρία υφυπουργός τόνισε, μάλιστα, πως «η Κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει στη δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταστεί η χώρα μας πρωτοπόρος των εξελίξεων, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί προγράμματα για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης, προκειμένου να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καινοτομιών από τη βιομηχανία.
Ο Πρόεδρος του European Patent Office (EPO) Antonio Campinos κατά την εναρκτήρια ομιλία του ανάφερε: «Με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για αύξηση των πυρκαγιών κατά 30% έως το 2050, η συλλογική μας απάντηση πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και να ενδυναμώσουμε όσους καινοτομούν ώστε να φέρουν νέες τεχνολογίες στην αγορά». Πιστεύω ότι δεν θα οριζόμαστε απαραίτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά από τις συλλογικές προσπάθειες με τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε. Η έκθεση είναι μια απόδειξη αυτού».
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές και καλεσμένους, ανάφερε εμφατικά πως «σύμφωνα με την αναφορά της ΕΕ «Advance report on forest fires in Europe, Middle East and North Africa 2022», το 2022 η συνολικά καμένη έκταση στην ΕΕ μόνο ήταν 8.300 τ.χλμ., έκταση μεγέθους αντίστοιχου με τρεις φορές το Λουξεμβούργο ή με το 6,28% της επιφάνειας της Ελλάδας, ενώ το 2022 αποτελεί την 2η χειρότερη χρονιά για την Ευρώπη με όρους εκτάσεων κατεστραμμένων από δασική πυρκαγιά και αριθμό πυρκαγιών μετά το 2006».
Για να συμπληρώσει«Η Ελλάδα είναι μία μεσογειακή χώρα που πλήττεται από το φαινόμενο των πυρκαγιών. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός εθνικού Μηχανισμού Τεχνολογικής Προοπτικής Διερεύνησης ως προς τις συνθήκες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτή, με ορίζοντα το 2050».
Η Έκθεση, η οποία διοργανώνεται και με την πολύτιμη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δέχεται τους επισκέπτες της από τις 13 Μαρτίου έως και τις 27.03.2024.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολύ ενδιαφέρον panel συζήτησης, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Χρίστος Καραβίτης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εμμανουήλ Πλειώνης, Πρόεδρος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Αναστάσιος Μιχαλόπουλος, Αρχιπύραρχος, Υποδιοικητής, Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.).
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Μάκης Προβατάς.
Φωτογραφίες & videos από Thomas Chrysochoidis Alfa