210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αθήνα, 1.12.2022: Σεμινάριο για την Επιβολή Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) οργάνωσε χθες (1.12.2022) στην Αθήνα, Σεμινάριο προς δικηγόρους με θέμα «Επιβολή δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ)».

Στόχος του Σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση και υποστήριξη των δικηγόρων κατά τη διαδικασία δέσμευσης παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων και γνωστοποίησης διαδικτυακών προσβολών.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΟΒΙ παραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την αποτελεσματική προστασία τους και την ανάγκη καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για επενδύσεις.

Ο κ. Χρήστος Μπόσμος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αμοιβαίας Συνδρομής & Προστασίας ΔΔΙ της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε τη διαδικασία τελωνειακής δέσμευσης προϊόντων που παραβιάζουν ΔΔΙ.

Στη συνέχεια η κυρία Ευαγγελία Σταυροπούλουαπό το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του EUIPO πραγματοποίησε εκπαίδευση στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης παρέμβασης των Τελωνειακών Αρχών μέσω της Βάσης Δεδομένων Επιβολής δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (IP Enforcement Portal) που έχει αναπτύξει το Παρατηρητήριο.

Πρακτικά θέματα που προκύπτουν κατά την παρέμβαση των Τελωνειακών Αρχών για τη δέσμευση παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων και κατά την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης παρέμβασης των τελωνειακών αρχών παρουσίασε η κυρία Φωτεινή Καρδιοπούλη, Δικηγόρος και Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Ελ. Παπακωνσταντίνου & Συνεργάτες.

Τη διαδικασία καταγγελίας διαδικτυακών παραβιάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ενώπιον της ΕΔΠΠΙ παρουσίασε η κυρία  Εύα Μουστάκα, Δικηγόρος στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ενώ ο κ. Γεώργιος Καραμπέτσος, Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για τη δέσμευση και καταστροφή παραποιημένων και απομιμητικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά από τη ΔΙΜΕΑ και τη διαδικασία διαγραφής ιστοσελίδων ηλεκτρονικών καταστημάτων παράνομης εμπορίας αγαθών.

Το οικονομικό έγκλημα που συνδέεται με προσβολές ΔΔΙ και την απειλή της πολυεγκληματικότητας που παρατηρείται, ανέλυσε ο κ. Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών της ΓΔ ΣΔΟΕ, τονίζοντας την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Τέλος παρουσιάστηκε η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της επιβολής ΔΔΙ από την κυρία Μυρτώ Λάμπρου Μάουρερ, Προϊσταμένη Διεθνών Θεμάτων στον ΟΒΙ, η οποία συντόνισε το σεμινάριοΤο Σεμινάριο παρακολούθησαν 55 δικηγόροι.