210 6183580 - 582 | info@obi.gr

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έκθεση ΕΡΟ-ΟΒΙ: Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο

Το 2022 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία των πυρκαγιών στην Ευρώπη, καθώς οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν περισσότερα από 8.300.000 στρέμματα γης με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Κάηκε μία έκταση περίπου ίση με το μέγεθος της Κρήτης

Στη μοναδική διαδραστική Έκθεση «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το European Patent Office , με την πολύτιμη συμβολή του Πυροσβστικού Σώματος, του Εθνικού Αστεροσκοπέιου Αθηνών, καθώς και του Γεωπονικού Παναπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό σπουδαίες καινοτόμες τεχνολογίες πρόληψης, θωράκισης, καταπολέμησης και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.

Λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της διαδραστικής Έκθεσης, ο Πρόεδρος του ΕΡΟ António Campinos, δήλωσε: «Με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να προειδοποιεί για αύξηση των πυρκαγιών κατά 30% έως το 2050, η συλλογική μας απάντηση πρέπει να υπερβαίνει τις ατομικές προσπάθειες. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους καινοτόμους να φέρουν νέες τεχνολογίες στην αγορά. Πιστεύω ότι δεν θα οριζόμαστε απαραίτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά από τις συλλογικές προσπάθειες με τις οποίες τις αντιμετωπίζουμε. Η έκθεση είναι μια απόδειξη αυτού».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε δήλωσή του ανάφερε:

«Η έρευνα και η καινοτομία δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή φέρνει τον κόσμο αντιμέτωπο με ολοένα και πιο ακραία φαινόμενα. Η έκθεση του EPO σε συνεργασία με τον ΟΒΙ, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, στην καρδιά της Μεσογείου, συμβολίζει την αποφασιστική εμπλοκή του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην προαγωγή των νέων τεχνολογιών στην μάχη κατά των πυρκαγιών».

Η Έκθεση θα λειτουργήσει για το ευρύ κοινό από τις 13.03.2024 έως και τις 27.03.2024 στο Ζάππειο Μέγαρο και εστιάζει σε 4 βασικούς τομείς:

  • ανίχνευση και πρόληψη πυρκαγιάς
  • κατάσβεση
  • προστατευτικό εξοπλισμό
  • μεταπυρική αποκατάσταση

Καθημερινά: 09:00 – 17:00
Σάββατο-Κυριακή: 11:00-19:00
Ζάππειο Μέγαρο, Αίθουσες 2 & 3
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας
105 57 Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Δελτίο Τύπου 07032024

Πρόγραμμα Εγκαινίων Έκθεσης